Συνέντευξη στην ε/φ «ΤΑ ΝΕΑ» και τον δ/φο Α. Ραβανό, 11/12/2018

0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί αποτύπωμα άφησε στην ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αναθερμάναμε τις διμερείς σχέσεις και θέσαμε τις βάσεις για σημαντική περαιτέρω βελτίωση τους, ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Το έτος 2019 θα είναι έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οφέλη της Ελλάδας από την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κατ’ αρχήν επιβεβαιώσαμε σε ένα ακόμη μέτωπο ότι ασκούμε πραγματικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Περαιτέρω, υπογράφηκαν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες και προωθήθηκαν συνέργειες μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό, ναυπηγοεπισκευαστικό και άλλους κρίσιμους για την ελληνική οικονομία τομείς. Σημαντικές ήταν οι συζητήσεις και για τα ενεργειακά, σε σχέση με την ευρωπαϊκή επέκταση του TurkStream.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντίθεση της Ρωσίας στη Συμφωνία των Πρεσπών πόσο επηρεάζει τη σχέση των δυο χωρών;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχει διαχρονικά αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ των δύο λαών και παραδοσιακά καλές διακρατικές σχέσεις. Η ουσία όμως της εξωτερικής πολιτικής καθορίζεται από τα εθνικά συμφέροντα. Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε διεξοδικά στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η Συμφωνία δεν στρέφεται κατά των ρωσικών συμφερόντων, ούτε υπαγορεύθηκε, σε ό,τι μας αφορά τουλάχιστον, από κίνητρα άλλα από την ανάγκη να επιλυθεί με αμοιβαία επωφελή τρόπο μία μακροχρόνια διαφορά και να σταθεροποιηθεί η περιοχή των Βαλκανίων. Θεωρώ ότι η θέση μας αυτή έγινε απολύτως κατανοητή, όπως και η σαφής δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι όσο είναι αυτός πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων αλλά αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί προσδοκάτε από την επίσκεψή σας στις ΗΠΑ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι  ΗΠΑ είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας.  Επιδιώκουμε την εμβάθυνση και την αναβάθμιση της συνεργασίας μας, στο πλαίσιο ισότιμων σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού με κοινό στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αντικείμενο της επίσκεψης σας στις ΗΠΑ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι ΗΠΑ καλούν σε «στρατηγικό διάλογο» λίγες χώρες, σημαντικές για την διεθνή σταθερότητα. Η ποιότητα όμως, το βάθος και η έκταση της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι πρωτόγνωρα και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Η βασική διαφορά ανάμεσα στον «στρατηγικό διάλογο» και μία Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή είναι ότι ο πρώτος δεν περιορίζεται μόνον σε οικονομικά θέματα, αλλά εκτείνεται στο σύνολο των διακρατικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα, την άμυνα και την ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική η οικονομική διάσταση του. Θα συζητήσουμε για ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις, με έμφαση στην καινοτομία και στις τεχνολογίες αιχμής. Θέλουμε όχι απλώς να διατηρήσουμε αλλά να δώσουμε νέα ώθηση στην πολύ θετική δυναμική της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί θα πείτε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Πομπέο;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Στις συζητήσεις με τον κ. Πομπέο και τον Σύμβουλο Ασφαλείας κ. Μπόλτον θα αναδείξω όχι μόνον τα εθνικά θέματα, αλλά κυρίως το ρόλο της χώρας μας ως παρόχου ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Είναι πολλές και πολυποίκιλες οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας, πέραν της εμβληματικής συμφωνίας των Πρεσπών. Ενδεικτικά σταχυολογώ τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη αλλά και τα αντίστοιχα στο βαλκανικό χώρο. Τη Διάσκεψη της Ρόδου, η οποία επιδιώκει να συστήσει ένα τοπικό σύστημα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου ήδη συμμετέχουν 14 αραβικά και 8 κράτη της ΝΑ Ευρώπης. Τη Διάσκεψη για την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή. Οι πρωτοβουλίες αυτές ενισχύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και αποτρέπουν αντίθετες προσπάθειες τρίτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η επαναπροσέγγιση με την Ρωσία;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι, και εκεί έγκειται η ουσία της πολυδιάστατης πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός μας το ξεκαθάρισε στη Μόσχα: η ΕΕ είναι το πολιτικό μας σπίτι και είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, θέλουμε όμως να είμαστε και μία γέφυρα επικοινωνίας και διαλόγου της Δύσης με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της θέσης μας ότι δεν νοείται σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας που να μην ενσωματώνει και τη χώρα αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να κινείται άνετα η Ελλάδα μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτων;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Με τις προϋποθέσεις που σας προανέφερα, βεβαίως. Και όχι μόνον μεταξύ των δύο αυτών πρωτευουσών. Επιδιώκουμε, και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε επιτύχει, να ακούγεται δυνατά η φωνή μας ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι «νεκρή»  η Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αντιθέτως, δόθηκε ευκαιρία να ξεκαθαριστούν θέματα και να αναδειχθεί η σημασία της συμφωνίας για τον οριστικό τερματισμό του αλυτρωτισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προκλήσεις Ζάεφ είναι συνεχείς. Η απάντηση της Αθήνας; Αναθεώρηση στάσης;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπήρξαν πράγματι δηλώσεις που δεν αποτύπωναν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και που μπορούσαν να παρερμηνευθούν εναντίον της. Για το λόγο αυτό στάλθηκε αυστηρό μήνυμα σε ανώτατο επίπεδο, στη συνάντηση τη δική μου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Δημητρώφ, αλλά και από τον κ. Νίμιτς. Έθεσα το θέμα και στις επαφές που είχα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ και την κυρία Μονγκερίνι αλλά και στις συνόδους Υπουργών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το μήνυμα ελήφθη. Φυσικά, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ιδίως την τελική διαμόρφωση της αναθεώρησης και σας διαβεβαιώ θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εφαρμοστούν πλήρως οι προβλέψεις της συμφωνίας.

Share.