Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής – Ευρωεκλογές 2014

0

1. Κύριε Κατρούγκαλε, είστε υποψήφιος για τις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενος. Ποιοι είναι οι δεσμοί σας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Από πολύ νέος είμαι ενταγμένος στην αριστερά, αλλά όχι κομματικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενος.

2. Είστε καταξιωμένος συνταγματολόγος. Γατί αποφασίσετε να δώσετε τη μάχη των ευρωεκλογών; Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Το συνταγματικό δίκαιο είναι το πιο πολιτικό δίκαιο. Ο πατριάρχης της προοδευτικής συνταγματικής σχολής, Αλέξανδρος Σβώλος έγραφε σχετικά ότι ο συνταγματολόγος δεν πρέπει να είναι απλός μύστης του δικαίου, αλλά και στρατιώτης του. Άρα, ένα μικρό βήμα χωρίζει το συνταγματολόγο από την ενεργή πολιτική. Δίστασα πολύ να το τολμήσω, παρόλα αυτά, γιατί φοβόμουν ότι πολλοί θα θεωρήσουν ότι η συμμετοχή μου στο δημόσιο διάλογο είχε ως βαθύτερο κίνητρο την διεκδίκηση ενός πολιτικού αξιώματος. Ποτέ δεν σκέφτηκα έτσι, αλλά, δυστυχώς, η απαξίωση της πολιτικής (για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά το παλαιοκομματικό κατεστημένο) μας έχει κάνει όλους καχύποπτους. Ο λόγος για τον οποίο τελικά αποφάσισα να δεχθώ την τιμητική πρόταση συμμετοχής στο ευρωψηφοδέλτιο είναι γιατί θεωρώ τις επικείμενες εκλογές πραγματικά ιστορικές.

3. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών;

Τα διακύβευμα είναι αν θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας ή όχι. Έχει όμως δύο όψεις. Η πρώτη έχει καθαρά εθνικό χρωματισμό: πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε να κυβερνιόμαστε άλλο όπως πριν. Να μπει τέλος στο παλαιό πολιτικό σύστημα της διαπλοκής του παλαιοκομματισμού με τις οικονομικές ελίτ και τα συστημικά ΜΜΕ. Συνοψίζεται στο δίλημμα: Διαπλοκή ή Ανατροπή.

Αλλά η ευρωπαϊκή εκδοχή του διακυβεύματος είναι εξίσου σημαντική. Τα μνημόνια δεν αποτελούν παρά την εφαρμογή στην πατρίδα μας των κυρίαρχων και στην Ευρώπη νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η ανατροπή τους μπορεί να ξεκινήσει από την Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι ο αδύναμος κρίκος του νεοφιλελευθερισμού στην ήπειρο μας. Και τούτο γιατί η εξαθλίωση της κοινωνίας, η διάλυση της οικονομίας αλλά και η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση του πειράματος. Από την Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να ξεκινήσει ένα ντόμινο αλλαγών που θα αμφισβητήσει τις σημερινές επιλογές της γερμανικής Ευρώπης. Το δεύτερο αυτό δίλημμα συνοψίζεται ως εξής: Νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνική Ευρώπη.

4. Ποιο είναι το επίμαχο σημείο στο οποίο θα επικεντρωθείτε αν εκλεγείτε για να δώσετε τη μάχη στις Βρυξέλλες;

Θεωρώ ότι λόγω της ειδίκευσης και της γνώσης μου για τη λειτουργία (και τη δυσλειτουργία) των ευρωπαϊκών θεσμών θα είμαι χρήσιμος σε όλα τα ανοιχτά για την πατρίδα μας θέματα, από την επαναδιαπράγματευση του χρέους και την αναγκαία διαγραφή του μεγαλύτερου τμήματος από αυτό, έως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργεί όπως την ονειρεύτηκαν οι τραπεζίτες και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Το πρώτο διάστημα, προφανώς, οι προσπάθειες όλων μας θα στραφούν γύρω από το μέγα ζήτημα του χρέους, που δεν αποτελεί ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σκεφτείτε ότι τα ελλείμματα του νότου δεν αποτελούν παρά την άλλη πλευρά των πλεονασμάτων του βορρά. Εάν συνεχιστούν οι πρώτες να φτωχαίνουν και οι τελευταίες να πλουτίζουν, η πόλωση αυτή θα οδηγήσει γρήγορα στην διάρρηξη και το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου.

5. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν έντονες οι φωνές που ζητούν προετοιμασία για μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Συμφωνείτε με αυτό; Ποια είναι η άποψή σας για ένα δημοψήφισμα με αυτό το δίλημμα;

Εγώ είμαι πάντα και από θέση αρχής υπέρ του να αποφασίζει ο λαός για τα μεγάλα ζητήματα, να μην μένουν οι αποφάσεις μακριά του, στα στεγανά άδυτα των ελίτ. Το δημοψήφισμα όμως, αν χρειαστεί, δεν θα έχει ως αντικείμενο το νόμισμα. Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι ναι η όχι στο ευρώ, είναι, όπως προσπάθησα να σας πω παραπάνω, ναι ή όχι στις πολιτικές λιτότητας των μνημονίων. Άρα, το δημοψήφισμα θα έχει νόημα για να τοποθετηθούμε όλοι μας επί του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει με τους δανειστές, για να δυναμώσουμε τη φωνή της νέας προοδευτικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της να υπερασπίσει τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

6. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο ατόπημα αυτής της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση κυβερνά σε κενό δημοκρατίας και σε βάρος των συμφερόντων του λαού μας. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς ένα και μόνον ατόπημα στις πολιτικές αυτές, εμένα όμως με ενοχλεί περισσότερο η απύθμενη υποκρισία, η προσπάθεια να μεταμφιεστούν τα οικονομικά αδιέξοδα και η δυστυχία της ελληνικής κοινωνίας σε success story.

7. Ποια είναι η άποψη σας για το «Ποτάμι» και την «Ελιά»;

Η «Ελιά», όπως και όλα τα συγγενή της σοσιαλδημοκρατικά σχήματα στην Ευρώπη, συνεργάζονται με τους συντηρητικούς για την εφαρμογή των ίδιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Το «Ποτάμι» δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό να αποτελέσει φραγμό στη δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενο την άπωση του κόσμου για τον παλαιοκομματισμό. Η κρίση πολιτικής όμως δεν μπορεί να θεραπευτεί από το κενό πολιτικής που χαρακτηρίζει αυτό το μόρφωμα. Κατά τη γνώμη μου και τα δύο αυτά κόμματα αποτελούν τμήμα αυτού που εγώ αποκαλώ νέα δεξιά, ενός πολιτικού ρεύματος που ουσιαστικά υιοθετεί τη νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση, προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από την παραδοσιακή δεξιά σε θέματα που δεν είναι ασήμαντα αλλά δεν είναι και κοινωνικά καίρια, όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Μπέλλα, δημοσιεύθυηκε στη Βραδυνή της Κυριακής, Απρίλιος 2014

Share.