Συνέντευξη στoν ρ/σ «Στο Κόκκινο» και τον δ/φο, Ν. Σβέρκο. Απόσπασμα αναφορικά με την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών (13.02.2019)

0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε όμως και στο ζήτημα το έτερο, της Συμφωνίας των Πρεσπών, έτσι όπως αυτή ολοκληρώθηκε. Από σήμερα η γείτονα χώρα ονομάζεται και επισήμως Βόρεια Μακεδονία, διορθώστε με σ’ αυτό αν κάνω κάποιο λάθος, γιατί πρόκειται άλλωστε ν’ αποσταλούν και τ’ αντίστοιχα έγγραφα και αιτήματα από τα Σκόπια, από την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, προς τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει. Νομίζω ότι είστε ικανοποιημένος κι εσείς προσωπικά  για την ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι, έτσι είναι. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ήταν μια πολύ καλή συμφωνία η οποία ξεκινά μια νέα περίοδο, αφ’ ενός διμερών καλών φιλικών σχέσεων και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, ίσως όμως σημαντικότερο κι απ’ αυτό, σταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και μας δίνει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο να το ξοδέψουμε εκεί που πραγματικά θα μετρήσει….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόκειται να στείλετε κι από την πλευρά σας τη Ρηματική Διακοίνωση την αντίστοιχη προς τη γείτονα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχει γίνει αυτό χθες. Ολοκληρώθηκε και μάλιστα και οι δυο χώρες έστειλαν και την κοινή επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη με την οποία δηλώνουν στο Γενικό Γραμματέα ότι τελείωσε επιτέλους αυτή η διαφορά που κρατάει κοντά 30 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι από τη Νέα Δημοκρατία, ακούμε βέβαια διαφορετικές λίγο απόψεις, αλλά αυτό που φαίνεται να είναι ως κοινή συνισταμένη, είναι ότι λέει η Νέα Δημοκρατία ότι ως επόμενη κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επόμενος Πρωθυπουργός δεν πρόκειται ν’ απεμπολήσει το δικαίωμα που εκπορεύεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται να βάζει και βέτο αν η Βόρεια Μακεδονία δεν εκπληρώνει τους όρους που πρέπει για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σαν θέση, υπονοεί ότι στην πραγματικότητα έχει κάποιος απεμπολήσει αυτό το δικαίωμα μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τί ισχύει τελικά;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα αυτό είναι από τα αλλοπρόσαλλα που λέγατε. Είναι προφανές ότι διατηρούμε το δικαίωμα του βέτο σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης και μάλιστα όχι μόνο για θέματα του ευρωπαϊκού κεκτημένου αλλά και για θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί και αυτά είναι θέματα της καλής γειτονίας. Και για κακή τύχη της Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του, μάλιστα στα «Νέα», ο Επίτροπος ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ (Χαν), στις 29/1. Είναι λοιπόν ακόμη ένα από τα πράγματα που είναι άσπρα και τα λέει η Νέα Δημοκρατία μαύρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι θ’ ακούσουμε πολλά ακόμα, διότι φαίνεται ότι κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία δε θέλουν ν’ ακολουθήσουν αυτή την άποψη, την κατευναστική τέλος πάντων, και δημιουργούν ένα κλίμα ότι μπορούν πολλά από αυτά να αναθεωρηθούν και ν’ ανατραπούν και σε τελική ανάλυση, αν σε κάποια χρόνια, σε λίγο καιρό δε μπορούν τελικά ν’ ανατραπούν διότι έχουμε μια Συμφωνία των Πρεσπών έντιμη, έναν συμβιβασμό ο οποίος υπήρξε δύσκολος συμβιβασμός και έχουμε πλέον όμως την επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος, όταν κάποιος κόσμος είναι σε έξαλλη κατάσταση, θα το πω έτσι σχηματικά και δει ότι ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να το αλλάξει, τότε θα στραφεί προς ακραίες πολιτικές εκφράσεις.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχουν δυο μεγάλα προβλήματα που σωστά τα θίγετε. Το ένα είναι ότι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας σημαντικός διχασμός, ανάμεσα σε ανθρώπους που επειδή έχουν υπηρετήσει την εξωτερική πολιτική όπως η κα Μπακογιάννη, ξέρουν ότι η Συμφωνία είναι καλή και δηλώνουν, εν πάση περιπτώσει ασκώντας κριτική σ’ αυτήν, ότι από δω και πέρα είναι δίκαιο που δεσμεύει τη χώρα και θα την εφαρμόσουν και θα μιλούν για Βόρεια Μακεδονία. Και άλλες ακραίες φωνές, όπως του Αντιπροέδρου της, που λένε τ’ αντίθετα.
Ακριβώς απ’ αυτό το διχασμό τον εσωτερικό η Νέα Δημοκρατία, και ειδικά ο αρχηγός της, είναι δέσμια και δε μπορεί ν’ ασκήσει αυτοτελή πολιτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στέλνεται ένα μήνυμα σ’ αυτό το κομμάτι των πολιτών που αναφέρεστε, που δεν είναι εξ ορισμού εθνικιστές αλλά που αυτή τη στιγμή λόγω πληγωμένης περηφάνιας απ’ όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τη Συμφωνία των Πρεσπών και πράγματι υπάρχει κίνδυνος να σταλούν αυτοί σε ακόμα πιο ακροδεξιές κατευθύνσεις από την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.
Το μόνο αντίδοτο σ’ αυτό τον κίνδυνο, είναι πράγματι να λέμε την αλήθεια στο λαό και ακριβώς αυτό ο μήνυμα προσπάθησε να περάσει ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτό λοιπόν θα επιμείνουμε κι εμείς. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση. Καλή σας ημέρα.

Share.