Συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Στο Κόκκινο 105,5 και τον Νίκο Σβέρκο, 4-7-2019

0

Οι εκλογές θα κριθούν από το ποσοστό της συμμετοχής και κυρίως από το αν οι επιπλέον 600.000 πολίτες που είχαν εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 καταλάβουν ότι αυτή η ψήφος δεν είναι τιμωρητική, πρέπει να είναι θετική ψήφος για να συνεχιστεί η ελπίδα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε αρχικά στις επιστολές Καραμανλή και Μολυβιάτη για την πιθανή ονομασία της ΠΓΔΜ που θα συζητούσε η Ελλάδα στο πλαίσιο μίας συμφωνίας και όπως αποκαλύφθηκε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δεν επεδίωκε ούτε erga omnes χρήση ούτε αλλαγή Συντάγματος και χρήση του «Μακεδονία» στην σλαβική του γραφή, λέγοντας ότι «η ΝΔ έχει δείξει ύψιστη υποκρισία στο θέμα του Μακεδονικού … όχι μόνο ο Κ. Καραμανλής αλλά και η Ντ. Μπακογιάννη διαπραγματεύονταν διπλή ονομασία, δηλαδή να κρατήσει το τότε όνομά της η γειτονική χώρα, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στις διμερείς σχέσεις με άλλα κράτη … και μόνο στο εσωτερικό του συστήματος του ΟΗΕ να υπάρχει η ονομασία με επιθετικό προσδιορισμό».

Για τις δηλώσεις Παπαδημητρίου περί πιστοληπτικής γραμμής και χρήσης του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία για τις τράπεζες, ο ίδιος θύμισε ότι πρόκειται για θέσεις που έχει διατυπώσει και ο κ. Στουρνάρας και σημείωσε ότι «διακυβεύεται όχι μόνο η ασφάλεια της χώρας το επόμενο διάστημα αλλά και η πραγματική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων … ένα μέρος από αυτό “μαξιλάρι” πρόκειται να κρατηθεί σε ειδικό λογαριασμό ώστε το 3,5% που είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε να γίνει 2,5%. Και αυτό θέλει να απεμπολήσει ο κ. Μητσοτάκης».

«Όλες οι εξαγγελίες της ΝΔ υποκρύπτουν κάποιου είδους δώρο στους ισχυρούς, είτε τραπεζίτες είτε μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές … μαζί με μεταφορά πόρων από το Δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα … όπως η μερική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και ο τρόπος διαχείρισης της κύριας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Κάποιος θα έπρεπε να τον ρωτήσει «πώς θα μειώσεις κατά ένα τέταρτο τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα (έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές από 20% σε 15%) και να μην μειώσεις ανάλογα τις συντάξεις;».

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη «έχουν βαθύτατα ταξικά χαρακτηριστικά, βαθύτατης αλλαγής της δομής του κράτους και υπονόμευσης του κράτους πρόνοιας, αλλά είναι και αντιφατικές, είναι αδύνατο να κάνει ταυτόχρονα αυτά που λέει», όπως υπογράμμισε. Πρόκειται για «δόγμα σοκ» που είναι ο συνδυασμός των στοιχείων υπονόμευσης της κοινωνίας με την ισχυροποίησης του «δεξιού χεριού του κράτους» που κρατάει το γκλομπ. «Μιλάμε για “ασφαλιστικό Πινοσέτ” γιατί μόνο μία δικτατορία θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα σύστημα που οδήγησε το ένα τρίτο της κοινωνίας να μην έχει κανενός είδους ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που είχαν κάλυψη να παίρνει συντάξεις πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας», όπως είπε.

«Οι εκλογές θα κριθούν από το ποσοστό της συμμετοχής», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «και κυρίως από το εάν αυτοί οι 600.000 πολίτες που είχαν εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο καταλάβουν ότι αυτή η ψήφος δεν είναι τιμωρητική, πρέπει να είναι θετική ψήφος για να συνεχιστεί η ελπίδα. Ακόμη κι αν από εμάς περίμεναν περισσότερα, πρέπει να μας δώσουν την ευκαιρία να τα κάνουμε πράξη», κατέληξε.

Share.