Συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ

0

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα. Έχετε παρόμοια αντίληψη ή θεωρείτε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα;

Μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε στις εκλογές, όχι στις δημοσκοπήσεις. Θυμίζω ότι έχουμε ζητήσει και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και πρόσφατα, προεκλογικά, τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα ευρήματα, σας θυμίζω επίσης ότι έχουμε καταγγείλει τις υπόγειες σχέσεις ορισμένων εταιριών με το βαθύ κράτος του κ. Μητσοτάκη. Πάντως, ακόμη και στις έρευνες των εταιριών που είναι αξιόπιστες, παγίως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποεκπροσωπείται, για διάφορους δομικούς λόγους από τους οποίους ο σημαντικότερος είναι η αδυναμία των δημοσκόπων να ανιχνεύσουν την πολιτική συμπεριφορά των νέων, δημογραφική ομάδα που έχουμε καθαρή υπεροχή. Για το λόγο αυτό και στις εκλογές του 2019 μας έδιναν από 25% έως 27% και πήραμε 32%. Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι εμείς θα κόψουμε το νήμα στις 21 Μαΐου.

Ο πρώτος με τον τρίτο μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση λέει ο Αλέξης Τσίπρας. Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά δεύτερος; Μπορεί να είναι βιώσιμη μια κυβέρνηση των τριών πρώτων κομμάτων;

Αποκλείεται εκ των προτέρων οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ γιατί οι διαφορές μας είναι αβυσσαλέες. Ούτε μας αφορούν τα σενάρια της λεγόμενης «κυβέρνησης των ηττημένων». Έχουμε μία θέση Αρχής και μια κοινή στρατηγική και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: προώθηση μιας ευρύτατης συμμαχίας της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας που απορρίπτει το νεοφιλελευθερισμό και της οικολογίας. Για αυτό και ψηφίσαμε την απλή αναλογική, για αυτό συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις κορυφής των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Θέλω να ελπίζω ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα ξεπεράσει τη λογική του διμέτωπου και θα επιδιώξει μετεκλογικά να έρθει σε προγραμματικές συγκλίσεις μαζί μας, ούτως ώστε να συμμετέχει στη νέα προοδευτική κυβέρνηση.

Πιστεύετε ότι ο αποκλεισμός από τη συμμετοχή στις εκλογές μικρών κομμάτων με ξεκάθαρο δεξιό πρόσημο, ευνοεί τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; Μπορεί, όντως, να πρόκειται για μια σχεδιασμένη πολιτική κίνηση, με την εμπλοκή της Δικαιοσύνης; Και το ρωτώ αυτό επειδή έχει κυκλοφορήσει ευρύτατα ως σενάριο και στον δικό σας πολιτικό χώρο…

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης παίζει παιχνίδια με την ακραία πλευρά της δεξιάς πολυκατοικίας. Αυτά τα παιχνίδια δεν μας αφορούν. Αλήθεια είναι επίσης ότι η δεξιά παραδοσιακά στην χώρα μας επιδιώκει να έχει εργαλειακές σχέσεις με την δικαιοσύνη. Δεν θέλω να σχολιάσω σενάρια για τα οποία η ίδια η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές αφορμές, με αποκορύφωμα την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας με τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Να σας θυμίσω απλώς τι έλεγε ένας από τους πιο σεβαστούς προέδρους του Αρείου Πάγου, ο αείμνηστος Ματθίας για τις πολιτικές παρεμβάσεις: «Η διείσδυση του κόμματος στη Δικαιοσύνη, δεν σημαίνει απλώς κάποιες διακριτικές υποδείξεις στην κορυφή και κάποιες αμφισβητήσεις του αδιάβλητου ορισμένων επιλογών, οι οποίες είναι σε κάθε περίπτωση καταδικαστέες. Σημαίνει επεμβάσεις σκοτεινών κομματικών παραγόντων, επικράτηση άδηλων παρασκηνιακών πιέσεων και συναλλαγών, παράλυση των εγγυήσεων της νομιμότητας, διάβρωση της εγγυητικής και της κυρωτικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, σημαίνει γενική διάβρωση των θεσμών και αξιών της ζωής».

Θεωρείτε ότι οι νέες κυβερνήσεις σε Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να βρουν ένα δρόμο εξομάλυνσης των διαφόρων τους; Αποτελεί η περίφημη «διπλωματία των σεισμών» θετικό βήμα ή πρόκειται για μια «ανακωχή» από το προηγούμενο καθεστώς έντασης;

Η αλληλεγγύη του λαού και της χώρας μας προς τον τουρκικό λαό άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για βελτίωση των σχέσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι άλλαξε η πάγια αναθεωρητική τουρκική πολιτική. Αυτή συμμερίζεται το σύνολο του τουρκικού πολιτικού συστήματος, μάλιστα συχνά οι κεμαλιστές υπερακοντίζουν σε εθνικισμό τον Ερντογάν. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι ενδεχόμενη αλλαγή φρουράς θα οδηγήσει αυτομάτως σε βελτίωση των διμερών. Αυτό που είναι αναγκαίο πάνω από όλα είναι μια δική μας εθνική στρατηγική, που θα επαναπροσανατολίσει την Τουρκία στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από μια νέα ευρωτουρκική σχέση. Το 1999 η «διπλωματία των σεισμών» παρήγαγε αποτελέσματα γιατί υπηρέτησε ένα ευρύτερο σχέδιο ένταξης των διμερών σχέσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τη συμφωνία του Ελσίνκι, παρά τις σκιές που δεν ξεκαθαρίζουν ότι η προσφυγή στη Χάγη θα γίνει αποκλειστικά για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Εμείς προτείνουμε μια προσαρμοσμένη στο σήμερα ανάλογη στρατηγική, με έμφαση στην τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ, σε συνδυασμό με δικές μας πρωτοβουλίες, στραμμένες στο διάλογο.

Να περάσουμε σε κάτι που φέρει τη δική σας πολιτική σφραγίδα έχοντας προκαλέσει διαρκή πολιτική αντιπαράθεση. Τελικά ο περίφημος «νόμος Κατρούγκαλου» κατακρεούργησε τις συντάξεις, όπως διατείνεται ο πρωθυπουργός και στελέχη της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; Τι απαντάτε;

Κατ’ αρχάς το πρόδηλο και αυτονόητο: εάν ήταν πράγματι «έκτρωμα» ο «νόμος Κατρούγκαλου» γιατί τέσσερα χρόνια τώρα δεν τον κατάργησε η Ν.Δ.; Η αλήθεια είναι ότι η μεταρρύθμισή μας έσωσε το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο παραλάβαμε με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έλλειμμα, παρ’ όλες τις 12 μειώσεις συντάξεων που είχαν προηγηθεί. Εμείς το καταστήσαμε βιώσιμο, για να μπορούν να πάρουν σύνταξη και οι σημερινοί εργαζόμενοι. Παραδώσαμε τον ΕΦΚΑ με πλεόνασμα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας έγινε με βάση τις αρχές της ισονομίας (ένα ταμείο, ενιαίοι κανόνες) και της κοινωνικής δικαιοσύνης (εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης υπέρ των χαμηλόμισθων και όσων είχαν, λόγω ανεργίας, λίγα χρόνια εργασίας).

Ως προς δε τη «σφαγή» των συντάξεων: Ας δει κάθε συνταξιούχος που μας διαβάζει στην ανάλυση της σύνταξης του, πότε επιβλήθηκαν οι περικοπές… Το 90% από αυτές έγινε επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η δε προσωπική διαφορά, που έχει γίνει σημαία της κυβερνητικής προπαγάνδας, καθιερώθηκε για να προστατευτεί η κύρια σύνταξη από νέα περικοπή, όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Και επειδή δεν πέρασε του ΔΝΤ και δεν κόπηκε η προσωπική διαφορά, μας κατηγορούσε τότε ο κ. Μητσοτάκης ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις! Βέβαια, αυτό το, ορθό τότε, μέτρο πρέπει να τροποποιηθεί, γιατί μολονότι δεν μειώθηκαν ονομαστικά οι συντάξεις όσων έχουν προσωπική διαφορά, ωστόσο έχασαν πρόσφατα, λόγω του πληθωρισμού, μεγάλο μέρος από την αγοραστική τους δύναμη. Η δέσμευση μας είναι ότι και αυτοί θα πάρουν την αύξηση του 7,5%, όπως και την 13η Σύνταξη και τα 2,5 δισ. ευρώ των αναδρομικών, τα οποία τους έταξε, αλλά τους γέλασε ο κ. Μητσοτάκης.

Ολοκληρώνοντας, γιατί ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα Αθήνας να επιλέξει τον Γιώργο Κατρούγκαλο;

Μολονότι είμαι πια στην ενεργή πολιτική κοντά 10 χρόνια, δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου είμαι, αυτή είναι και παραμένει η βασική μου ιδιότητα. Εκτέθηκα στην πολιτική λόγω των ακραίων προκλήσεων που αντιμετώπιζε η χώρα την μνημονιακή περίοδο. Είχα λιγότερο από 6 μήνες στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν μου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να συμμετέχω στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, όταν μου ζήτησε να αναλάβω την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού και πάλι δεν δίστασα, μολονότι είχα πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών και των συνεπειών. Αν οι πολίτες του Βόρειου Τομέα νομίζουν ότι εξακολουθεί να έχει η παρουσία μου στην πολιτική σκηνή κάποια χρησιμότητα, θα με ξαναψηφίσουν.

Συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, στον δημοσιογράφο Γιάννη Μπεθάνη (δημοσιεύθηκε 12/5/2023)

Share.