Συνέντευξη του Γ. Κατρούγκαλου στην εκπομπή HardTalk του BBC

0

Συνέντευξη στo HardTalk του BBC και το δημοσιογράφο Stephen Sackur, παραχώρησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην οποία αναφέρθηκε στο θέμα της προσφυγικής κρίσης αλλά και την ελληνική οικονομία με αφορμή την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ο υπουργός απάντησε «ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος», προσθέτοντας ότι «δε θεωρούμε λύση να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια αποθήκη εγκαταλελειμμένων ψυχών» καθώς και ότι «το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και θέτει θέματα αξιών της Ευρώπης».  «Θα υπερισχύσει η αλληλεγγύη ή οι μονομερείς ενέργειες» σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας επίσης ως προς το θέμα του κλεισίματος των συνόρων, ότι η «δήλωση μετά το πέρας τη Συνόδου, απάλειψε τη φράση «τα σύνορα των Βαλκανίων έκλεισαν οριστικά».

Ερωτώμενος εάν η Ελλάδα εμπιστεύεται την Τουρκία, ο υπουργός απάντησε ότι «το ζήτημα είναι περίπλοκο» και ότι υπάρχουν «θέματα πρακτικά και νομικά», καθώς δεν πρέπει να παραβιαστεί η Συνθήκη της Γενεύης, ενώ τίθενται και ερωτήματα ηθικά. Αναφερόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη και τι σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα, επεσήμανε ότι οι υπάρχοντες πρόσφυγες και μετανάστες δε θα επιστρέψουν, ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ για μετεγκατάστασή τους και κατανομή τους σύμφωνα με το σύστημα quotas, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να χειριστεί τις ροές. Τόνισε ότι μέλημα είναι «να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσής», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει τρόπος να φύγουν, φέρνοντας το παράδειγμά της «Ζούγκλας» του Καλαί.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι αυτό αποτελεί φαντασία και όχι πραγματικότητα, καθώς οι Ευρωπαίοι κατηγορούν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η Αυστρία, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι πρόκειται για «ξενοφοβικές αντιδράσεις», τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να επισημανθούν με αφορμή την είσοδο στη Βουλή της Σλοβακίας για πρώτη φορά του ξενοφοβικού κόμματος.

Στο ζήτημα της Τουρκίας και σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα έχει μια δύσκολη σχέση και ότι η Ευρώπη πρόσφερε πολλά δώρα στην Τουρκία, ο υπουργός τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στην Τουρκία για να βρεί «το διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες», σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει ζητήματα δημοκρατίας π.χ ελευθερία του Τύπου, είναι όμως «παράγοντας κλειδί» στο συγκεκριμένο θέμα. Ερωτώμενος από τον Sackur εάν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Ερντογάν, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε ότι «είναι η κυβέρνηση και με αυτούς πρέπει να συνεργαστούμε» καθώς και ότι «δεν μπορούμε να εξάγουμε δημοκρατία».

Αναφορικά με την οικονομία και εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει, όπως απαιτούν οι δανειστές σε ακόμη περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αν εγγυάται ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ο υπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», ότι «αναγκάστηκε να κάνει τη συμφωνία του καλοκαιριού αλλά από τη στιγμή που φέρει την υπογραφή της θα την τιμήσει», σημειώνοντας παράλληλα ότι στόχος της είναι να λάβει και «μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα η εθνική σύνταξη».

 

Απαντώντας σε σχόλιο ότι τόσο οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ θυμωμένοι με την κυβέρνηση και ότι δεν την πιστεύουν όσο και οι δανειστές είναι ενοχλημένοι, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι μόνον το ΔΝΤ και όχι όλοι οι δανειστές εκφράζουν αντιρρήσεις, σε ότι δε αφορά τους πολίτες, επεσήμανε ότι «η παρούσα χρονική στιγμή είναι η χειρότερη της προσπάθειας που γίνεται» και ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ορατά».

 

Σε ερώτημα, τέλος, εάν με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας, το χρέος κλπ, θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, ο υπουργός απάντησε ότι «τα δεδομένα είναι τα ίδια αλλά διαφωνεί με το αποτέλεσμα», διότι «πιστεύει σε μια διαφορετική Ευρώπη, σε μια εναλλακτική και κοινωνική Ευρώπη» που δεν έχει ως συνταγή τη λιτότητα.

http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b072z6vr/hardtalk-george-katrougalos-minister-of-labour-and-social-security-greece

Share.