Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου στην ε/φ «Εθνος της Κυριακής» και στη δημ/φο Β. Κεχαγιά (14.04.2019)

0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, σε ποιο σημείο βρίσκεται η συγκρότηση των επιτροπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για το θέμα των εμπορικών σημάτων και των σχολικών βιβλίων;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η επιτροπή για τα βιβλία έχει ήδη συγκροτηθεί και έχει παραγάγει σημαντικό έργο. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσουν νέα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, απαλλαγμένα από κάθε αλυτρωτισμό. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αναφορά στην Αρχαία Μακεδονία ως αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πολιτισμού, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Επιτροπή για τα Σήματα θα έχει συγκροτηθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου, με συμμετοχή εκπροσώπων από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες. Για την προετοιμασία της έχει γίνει συστηματική διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο και τα επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας -και όχι μόνον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι έχει πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία. Θεωρείτε πως μπορείτε έως τις εκλογές να πείσετε όσους καλόπιστους σάς ασκούν κριτική για τα οφέλη της;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Σιγά σιγά γίνεται κατανοητό το νόημα της Συμφωνίας, ως ένας τίμιος συμβιβασμός που ικανοποιεί την ουσία των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών, αφαιρώντας μια για πάντα το δηλητήριο της εκατέρωθεν καχυποψίας. Και όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο θα γίνονται φανερά τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, και ιδίως για τη Μακεδονία μας, από την πρωταγωνιστική επανατοποθέτησή μας στον οικονομικό χώρο των Βαλκανίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι ανταλλάξατε το «Μακεδονικό» με τις συντάξεις…

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης είχε επενδύσει στην περικοπή των συντάξεων και η επένδυση δεν του βγήκε, όπως και όλες οι προηγούμενες καταστροφολογίες. Ποτέ δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια θετική ατζέντα, και αυτό θα αξιολογηθεί από τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσφάτως επιστρέψατε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου. Πού βρισκόμαστε; Γιατί κάποιοι αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν «παγώσει» λόγω της στάσης της χώρας μας απέναντι στον Μαδούρο…

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλά με μία φωνή, ώστε να προωθήσει στη Βενεζουέλα μια δημοκρατική και ειρηνική διέξοδο από την κρίση μέσω του διαλόγου. Συνδιαμορφώσαμε την ευρωπαϊκή πρόταση και επιδιώκουμε και εμείς να έχουμε ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Μιλάμε και με τις δύο πλευρές. Μάλιστα, εντός του Απριλίου περιμένουμε στην Αθήνα για συνομιλίες εκπρόσωπο του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης. Οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική τακτική και προσέγγιση από αυτήν της EE και τη δική μας. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται «πάγωμα» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που είναι καλύτερες από ποτέ, γιατί βασίζονται στην ευθυγράμμιση συμφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο στρατηγικός διάλογος συνεχίζεται συστηματικά και συνεχώς αναβαθμίζεται, ενώ το διεθνές κύρος και ο θετικός ρόλος της χώρας μας αναγνωρίζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την αμερικανική ηγεσία. Στην πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός ΑΝΥΠΕΞ, κ. Σάλιβαν, εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ ο αντιπρόεδρος Πενς συνεχάρη πριν από λίγο καιρό τον πρωθυπουργό για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά σχετίζονται με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι η χώρα μας καλύπτει, ως σταθερή και δημοκρατική δύναμη, αλλά και ως εξαγωγέας σταθερότητας, ένα σημαντικό κενό ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βασικό εργαλείο προς τούτο αποτελούν τα πολλαπλά σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση αποτελεί, προφανώς, παράγοντα πρόσθετης αστάθειας που προβληματίζει τις ΗΠΑ και αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της πατρίδας μας. Ένας στρατηγικός αναλυτής περιέγραφε την αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο σαν ένα τεράστιο τάνκερ που αργά-αργά στρέφεται από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Οι τάσεις αυτές, όμως, δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί και απαιτούν σύνεση στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μας, η οποία θα εξακολουθήσει να είναι πολυδιάστατη και ισορροπημένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Μέι ζήτησε νέα παράταση για το Brexit. Πώς πρέπει να αντιδράσει η EE από εδώ και πέρα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ήδη υιοθετήθηκε η συνετή και δημοκρατική στάση που πρότεινε ο πρωθυπουργός, με την παράταση της διαδικασίας αναζήτησης λύσης μέχρι τέλος Οκτωβρίου. «Στόχος μας δεν είναι η επιβολή ισχύος, αλλά η αναζήτηση κοινών τόπων και συναινέσεων» υποστήριξε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της EE. Αυτή είναι και η «γραμμή» του Τζ. Κόρμπιν, του επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών, υπέρ ενός soft Brexit, με ανοιχτή την προοπτική του Bremain, εφόσον δημιουργηθεί ένα τέτοιο κίνημα στη Βρετανία που θα έχει δυναμική ανατροπής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί πραγματικότητα. Όμως σφυροκοπείται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που θεωρούν τους συμμάχους σας ξεπεσμένους γυρολόγους…

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτή η «κριτική» προδίδει πανικό και αμηχανία -αν όχι απόφαση συμπόρευσης με τις δυνάμεις της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού. Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό σκηνικό αναδιατάχθηκε τεκτονικά μετά τις Πρέσπες και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά προσανατολίστηκε ανάλογα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στην Ευρώπη, στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις για την Ευρώπη: η μία εκφράζει αυτόν τον παράδοξο γάμο μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς και η άλλη την κοινωνική Ευρώπη, τις ανοικτές κοινωνίες, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Ανάλογα λοιπόν, διπολικά, διαμορφώνονται τα διακυβεύματα και τα πολιτικά μέτωπα και στη δική μας χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον δημοκρατικό και προοδευτικό πόλο, εκφράζοντας τον μεγαλύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα την ένταξη ή την οργανική συνεργασία με όσες συγγενικές δυνάμεις ή προσωπικότητες ταυτίζονται με τις στρατηγικές επιλογές μας, αλλά και την προγραμματική συνεργασία με κόμματα όμορων πολιτικών χώρων με τον δικό μας. Αρκεί να διαλέξουν τη σωστή μεριά της Ιστορίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις ευρωεκλογές;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η νίκη σε κάθε εκλογική διαδικασία αποτελεί τον μοναδικό στόχο για κόμματα εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ τον στόχο αυτό απολύτως ρεαλιστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η μάχη της 26ης Μαΐου δημοψήφισμα για την κυβέρνησή σας;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι δημοψήφισμα για το μέλλον της Ευρώπης και σημαντική πολιτική δοκιμασία. Οι κυβερνήσεις, όμως, κρίνονται στις βουλευτικές εκλογές. Γι’ αυτές είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Ο λαός μας έχει και μνήμη και κρίση.

Share.