Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην εκπομπή του ρ/σ του ΑΠΕ «Την ίδια ώρα» και τον δημ/φο Κ. Παπαδάκη (19.06.2019)

0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε στο σημείο αυτό τον Υπουργό Εξωτερικών, υποψήφιο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Β1, Βόρειου Τομέα Αθηνών, τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Καλή σας μέρα κ. Υπουργέ, τα είπα σωστά;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλημέρα κ. Παπαδάκη, καλημέρα και στους ακροατές μας. Τα είπατε πολύ σωστά, σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα λέμε γιατί είμαστε σε προεκλογική περίοδο, να ευχηθούμε και σ’ εσάς έναν καλό προεκλογικό αγώνα κ. Υπουργέ. Να ξεκινήσουμε με τα θέματα τα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία δε φαίνεται να κάνει πίσω κ. Υπουργέ, όχι μόνο στα ενεργειακά αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων. Ταυτόχρονα στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή και το ερώτημα είναι: Θα μπορέσει να ελέγξει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ένταση, αλλά και ενδεχομένως τις όποιες προβοκάτσιες της Τουρκίας;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακούστε, η Τουρκία, αποκλειστικά με δική της ευθύνη, είναι απομονωμένη αυτή τη στιγμή από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας. Δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που ξανάστειλε ένα καθαρό μήνυμα και για πρώτη φορά μήνυμα αποτροπής. Γιατί αποφάσισε ότι θα ληφθούν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας αν συνεχίσει. Και οι ΗΠΑ είναι στην ίδια γραμμή, το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του χθες ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, αλλά έχουμε δει και αντίστοιχες δηλώσεις του State Department. Οι αντιδράσεις επομένως αυτές της Τουρκίας δεν δείχνουν δύναμη, δείχνουν αδυναμία. Αισθάνεται την απομονωμένη Τουρκία και προσπαθεί με διάφορους αντιπερισπασμούς που κυρίως απευθύνονται στο εσωτερικό, να προσπαθήσει να δείξει ότι αντιδρά. Όμως, μ’ αυτό τον τρόπο εντείνει την απομόνωσή της γιατί εξακολουθεί να κινείται σ’ επίπεδο παράνομων ενεργειών που έχουν καταγγελθεί ως προκλητικές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν καταφέρνει αυτό που είναι ο αντικειμενικός της σκοπός, δηλαδή ν’ αμφισβητήσει το Διεθνές Δίκαιο, να γκριζάρει τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Από την άλλη μεριά έχετε δίκιο, ότι αυτό αυξάνει την ένταση. Δεν κερδίζει η Τουρκία, χάνει μ’ αυτές τις ενέργειες σ’ επίπεδο διπλωματικού κύρους, σ’ επίπεδο της δυνατότητας να προωθεί τις απόψεις της.
Αυτό όμως, ή αύξηση της έντασης, δημιουργεί κινδύνους. Γι’ αυτό η ελληνική Διπλωματία δεν επεδίωξε μόνο να έχουμε αυτή την πολύ καλή απόφαση σ’ επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πολύ σημαντική απόφαση, γιατί για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα. Προσπαθούμε παράλληλα μέσω της συζήτησης για τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, να εκτονώσουμε όσο μπορούμε την ένταση. Δεν είναι κάτι εύκολο βέβαια όταν έχεις έναν τόσο δύσκολο απρόβλεπτο γείτονα στ’ ανατολικά σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που η αξιοπιστία του δεν είναι και το δυνατό σημείο, του κ. Ερντογάν. Κι έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε πολλά τέτοια. Το θέμα είναι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Μέχρι πού θεωρείτε ότι θα φτάσουν αυτές οι κυρώσεις; Υπάρχουν πληροφορίες αλλά καλύτερα να περιμένουμε αύριο το Συμβούλιο Κορυφής τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το βασικό πλεονέκτημα της απόφασης όπως λήφθηκε είναι το εξής: Το Συμβούλιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει τα μέτρα, τα έχει αποφασίσει και εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων, ας πούμε το «Υπουργείο Εξωτερικών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εξειδικεύσουν αυτά τα μέτρα.
Αυτό είναι το πλεονέκτημα όχι μόνο της ευελιξίας αλλά και της δυνατότητας κλιμάκωσης εάν η Τουρκία δε λάβει αυτό το σαφές μήνυμα και συνεχίσει. Το τί θα μπορεί να είναι αυτά τα μέτρα, κυμαίνεται, από τα απλώς οικονομικά μέχρι και άλλα μέτρα που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια ανησυχία. Αν η Τουρκία επιχειρήσει προκλητικά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αν στρέψει ο Ερντογάν το δεύτερο γεωτρύπανο στην ελληνική συνοριακή ζώνη, στην ελληνική οικονομική ζώνη. Αυτό ανησυχεί όλους, είναι ένα ερώτημα. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να έχουμε φόβο ή ανησυχία, όμως πρέπει να είμαστε σ’ εγρήγορση. Με λίγα λόγια η στάση μας πρέπει να είναι μια στάση αυτοπεποίθησης. Η φωνή της πατρίδας μας αυτή τη στιγμή είναι δυνατή και σεβαστή αυτό αποδείχθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη μεριά, έχετε πάλι δίκιο. Ο γείτονάς μας είναι απρόβλεπτος, όμως αντιλαμβάνεται την ισχύ. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα είναι σαφές και ότι δε θα διανοηθούν να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις μ’ αυτές που έκαναν στην Κύπρο, και στο Αιγαίο. Το ενδεχόμενο αυτό όμως είναι πάντα ανοιχτό. Και γι’ αυτό παίρνουμε όλα τ’ αναγκαία μέτρα. Γι’ αυτό έγινε το ΚΥΣΕΑ, γιατί κάθε αντίδραση απέναντι σε μια κίνηση της άλλης πλευράς, πρέπει να συνδυάζει τη διπλωματία αλλά και την αποτρεπτική ισχύ που σας διαβεβαιώνω ότι έχουν και με το παραπάνω οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Share.