Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6» και τους δημ/φους Μπ. Κούτρα και Ν. Φελέκη (20.06.2019)

0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως σας έχουμε προαναγγείλει, στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και υποψήφιο βουλευτή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου στον Βόρειο Τομέα της πρώην Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλημέρα στους δυο σας και στους ακροατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επικαιρότητα οδηγεί πολλές φορές στις ερωτήσεις μας. Σήμερα έχουμε Σύνοδο Κορυφής, τι περιμένουμε σε σχέση με τις προκλήσεις των Τούρκων, ποιος είναι ο πήχης και τι προσδοκούμε από αυτό το ψήφισμα που θα βγει και την ανακοίνωση;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως ξέρετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποδέχεται το σχέδιο συμπερασμάτων που έχει προετοιμάσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι, προχθές. Είναι ένα πολύ προωθημένο σχέδιο που για πρώτη φορά κάνει λόγο για μέτρα κατά της Τουρκίας, στο βαθμό που θα συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της και εξουσιοδοτεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, με λίγα λόγια το «Υπουργείο Εξωτερικών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Μογκερίνι δηλαδή;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Την Μογκερίνι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι τα αναγκαία μέτρα; Τα προσδιορίζουμε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν προσδιορίζονται τώρα, ακριβώς για να υπάρχει η αναγκαία ελαστικότητα και κλιμάκωση. Αυτά μπορεί να είναι από απλά οικονομικά μέτρα, όπως πάγωμα των κονδυλίων των προ-ενταξιακών, μέχρι και πιο σοβαρά πράγματα που αφορούν τη διαδικασία της τελωνειακής Ένωσης, όλα τα ανοιχτά θέματα που έχει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σας πω κάτι ακόμη πιο σημαντικό: πέρα από τα μέτρα αυτά καθαυτά που δεν είναι χωρίς δόντια, το όλο ζήτημα της ανακοίνωσης μέτρων κατά της Τουρκίας, πλήττει έμμεσα την οικονομία της σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Μόνο και μόνο μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατρακύλησε η λίρα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι, ακριβώς. 1,5%, επιπρόσθετα του 30% που έχει χάσει. Αλλά, και το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε ελληνικής γραμμής την απόφαση και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται όμηρος με αυτήν της Κύπρου και της Ελλάδας, δείχνει ότι το κλίμα αντιστράφηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ικανά αυτά τα μέτρα κ. Υπουργέ για να αναχαιτίσουμε την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και στο Αιγαίο;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αν εννοείτε αν θα σταματήσει η προκλητικότητα ή αν θα συνεχίσει, η απάντηση είναι ότι είναι στην τακτική της Τουρκίας η άνοδος της έντασης, αλλά από εδώ και πέρα νομίζω ότι αντιλαμβάνεται κι αυτή ότι χάνει όσο ανεβάζει την ένταση, δεν κερδίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτή είναι μια εκτίμηση δική μας, όμως.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι δεν είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι. Γιατί ο Ερντογάν βάζει στη ζυγαριά τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου -και φαντάζομαι όχι στην ελληνική- αλλά δεν αποκλείει, πάντως, και από την άλλη βάζει τις οικονομικές κυρώσεις που θα του επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ό,τι φαίνεται σε αυτή τη ζυγαριά μάλλον το πάει προς τις προκλήσεις και στις διεκδικήσεις και αφήνει κατά μέρος το όποιο κόστος προκύπτει από τα μέτρα που μας περιγράφετε. Αυτό πως το αντιμετωπίζουμε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θα σας πω. Τι επιδιώκει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιδιώκει μακροπρόθεσμα να βάλει χέρι στον φυσικό πλούτο του Αιγαίου και της Ν.Α. Μεσογείου.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς. Και πως επιδιώκει να το κάνει αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταρρεύσει οικονομικά όμως..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά να μας πει ο κ. Υπουργός.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι και πριν από αυτό. Έχω μια παρατήρηση ένα βήμα πριν από αυτό. Η Τουρκία, επιδιώκει με αυτή την πολιτική αναθεωρητισμού που λέμε, να γκριζάρει από πλευράς διεθνούς Δικαίου διάφορες περιοχές, είτε στο Αιγαίο που αφορά βραχονησίδες, είτε σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο το δικαίωμα της Κύπρου να αντλεί τους πόρους που της ανήκουν, βάσει των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η πρακτική, πρέπει να δημιουργεί διεθνή διαφορά. Κάποιος δηλαδή να αποδέχεται τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι αυτά που κάνει, έχουν κάποια βάση στο διεθνές Δίκαιο. Από τη στιγμή που το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες ως παράνομες και προκλητικές, ακόμη κι αν τις συνεχίσει, δεν κερδίζει. Χάνει. Αυτός ήταν ο αρχικός πυρήνας του επιχειρήματός μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή λέτε ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι απλώς δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αλλά προσπαθώντας να συντηρήσει την ένταση, όχι απλώς δεν δημιουργεί τετελεσμένα, αλλά ενισχύει την απομόνωσή της. Γι’ αυτό η άποψη που έχω διατυπώσει και νομίζω συμφωνούν σε αυτό και άλλες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, είναι ότι είναι δείγμα αδυναμίας δεν είναι δείγμα δύναμης η συνέχιση αυτής της έντασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κατρούγκαλε εγώ αποδέχομαι ότι είναι λόγοι αδυναμίας, το είπε και ο Πρωθυπουργός και το σημείωσα προχθές σε μια συνέντευξή του και εσείς το λέτε και το επαναλαμβάνουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Για λόγους γοήτρου δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την κλιμάκωση της έντασης, αλλά έχουν αντιληφθεί ότι τους κοστίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κατρούγκαλε αυτό μας διασφαλίζει όμως αν δεν στείλουν αύριο το «Γιαβούζ» να κάνει γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ανατολικά του Καστελόριζου; Τι θα πούμε δηλαδή; Ότι είναι αδύναμη η Τουρκία και θα αγνοήσουμε την παρουσία τους εκεί;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μισό λεπτό να τα ξεχωρίσουμε. Ποια βασική διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας στο Αιγαίο και στην Κύπρο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα στη βόρεια Κύπρο τη διεθνή νομιμότητα την έχουν κάνει πόλεμο και κατάληψη. Δεν σέβονται τίποτε οι Τούρκοι.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακούστε, ήταν ρητορική η ερώτηση. Από πλευράς διεθνούς Δικαίου δεν υπάρχει διαφορά. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ότι εμείς έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί, γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός και ριψοκίνδυνος να θέλει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λέτε ότι στο Καστελόριζο δεν θα το αποτολμήσουν.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Λέω ότι έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα για να μην το διανοηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια ποιοτική νομίζω αλλαγή και διαφοροποίηση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε έως τώρα τις προκλήσεις των Τούρκων.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι, ανέκαθεν ήταν αυτή η θέση μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, οφείλετε κ. Κατρούγκαλε να ομολογήσετε ότι ήσασταν ιδιαίτερα χαλαροί, και εσείς προσωπικά που είχατε πει αυτό το περίφημο ότι «έχουν δικαιώματα οι Τούρκοι στο Αιγαίο», αλλά και ο Πρωθυπουργός που έλεγε ότι «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα».

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι – όχι, γιατί μας κατηγορούν ταυτόχρονα -δεν μιλάω για σας, μιλάω για τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας- για δυο εντελώς αντίθετα πράγματα. Στην αρχή για εξωραϊσμό και κατευνασμό και μετά για δραματοποίηση. Η δική μας η θέση ήταν πάντοτε αυτή. Έχει δικαιώματα η Τουρκία; Έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές Δίκαιο. Αυτό είναι η πάγια πολιτική μας και αυτό πρέπει να το λέμε πάντα. Δεν έχει τα δικαιώματα που θέλει να τα επιβάλλει με την ισχύ της. Από την άλλη μεριά, επομένως, αυτό που είπα και το ξαναλέω είναι η πηγή, ο πυρήνας της πάγιας εθνικής μας πολιτικής ότι η βάση της δικής μας πολιτικής είναι το Διεθνές Δίκαιο και τα μόνα δικαιώματα που αναγνωρίζουμε στην Τουρκία, είναι αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό πρέπει να το λέμε, δεν μπορεί να λέμε ότι δεν έχει καθόλου δικαιώματα. Αυτό είναι παράλογη θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μόνη διαφορά που έχουμε ποια είναι; Είναι η υφαλοκρηπίδα. Υπάρχει κάτι άλλο;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υφαλοκρηπίδα και προφανώς συναρτάται με την υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία όμως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μπορεί να οριοθετηθεί και μονομερώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάντως δεν είναι δυνατό να αποδεχόμαστε αυτούς τους χάρτες που παρουσιάζουν οι Τούρκοι.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να οριοθετηθεί με συμφωνία των όμορων κρατών και γι’ αυτό τον λόγο όλο αυτό το διάστημα καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει στείλει μονομερώς συντεταγμένες. Γιατί ούτε καν η Νέα Δημοκρατία δεν το ζητάει αυτό. Είχε τεθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και είχε απορριφθεί. Για ποιο λόγο είχε απορριφθεί; Αν δώσεις μονομερώς συντεταγμένες, η άλλη πλευρά θα δώσει επίσης μονομερώς συντεταγμένες, που θα υπερκαλύπτουν τις δικές σου και έτσι ξαφνικά θα έχεις καταφέρει μόνος σου να γκριζάρεις μια περιοχή, πράγμα που είναι ακριβώς η στρατηγική του αντιπάλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε είναι σωστό. Να ρωτήσω κάτι άλλο σε σχέση με την Κύπρο και με τα δεδομένα που αναπτύσσονται εκεί. Έως τώρα κρυβόμασταν, θα μου επιτρέψετε τη φράση, η εντύπωση που είχαμε όλοι μας ότι η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ διασφαλίζει την ΑΟΖ της Κύπρου. Η πράξη απέδειξε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι, πάλι δεν συμφωνώ με τη διαπίστωσή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Που έχουμε οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου; Στο νότιο κομμάτι και εκεί ακριβώς έχουμε και την παραχώρηση των οικοπέδων. Στο βόρειο κομμάτι, ακριβώς επειδή η οριοθέτηση θα έπρεπε να γίνει με την Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα αν θυμάμαι καλά τώρα είναι δυτικά ο «Πορθητής», είναι ανάμεσα στην ΑΟΖ την ελληνική και την κυπριακή.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχει πάει σε εκείνο το κομμάτι που δεν έχει η Κύπρος οριοθετήσει με όμορα κράτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί δεν είναι η βασική διεκδίκηση της Άγκυρας όμως κ. Υπουργέ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι. Η Άγκυρα προβάλλει με ένα παράλογο ισχυρισμό, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τις απαιτήσεις της, ώστε η ΑΟΖ της να αγγίζει ουσιαστικά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Λιβύης και της Αιγύπτου. Οι ισχυρισμοί της Άγκυρας δεν έχουν καμία επαφή με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που εξασφαλίσαμε με συστηματική διπλωματική προετοιμασία και εμείς και η Κύπρος, είναι αφ’ ενός η Κύπρος να έχει προχωρήσει στην οριοθέτηση με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο για να μπορέσει μετά να προχωρήσει, όπως προχώρησε, στην εκχώρηση των οικοπέδων και επίσης, με τις διπλωματικές συμμαχίες που έχουμε, αυτά τα οικόπεδα να μπορούμε να τα προστατεύσουμε. Επομένως αυτό είναι κεκτημένο που δεν πρέπει ν’ αμφισβητείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάντως εμείς δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αποδεχθούμε ότι υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική και στην κυπριακή, η τουρκική ΑΟΖ, έτσι δεν είναι κ. Υπουργέ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι θέσεις μας είναι σταθερές και πάγιες, απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί το γεγονός ότι σήμερα η Αλβανία κυριολεκτικά φλέγεται; Έχουμε εκτεταμένα επεισόδια.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητάς μας. Και γι’ αυτό το λόγο είναι επίσης θετικό γεγονός, αν και επισκιάστηκε από την τουρκική προκλητικότητα, ότι για πρώτη φορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου υπάρχει η ρητή αναφορά για την ανάγκη προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός ότι αναβάλλεται τουλάχιστον για το φθινόπωρο η διαδικασία ένταξης, να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων πώς το βλέπετε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Της Βόρειας Μακεδονίας, όχι των Σκοπίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της Βόρειας Μακεδονίας, ναι.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εμείς θα προτιμούσαμε να είναι πιο άμεση η συζήτηση, ακριβώς γιατί είναι θέμα αξιοπιστίας της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή η Γερμανία εγείρει κάποιο θέμα, γι’ αυτό γίνεται. Γιατί το κοινοβούλιό της..

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχουν διάφορες αντιρρήσεις, υπάρχει μια άποψη που λέει: πώς προχωρούμε σε διεύρυνση όταν έχουμε τόσα σημαντικά θέματα που μας χωρίζουν; Δηλαδή, πρώτα εμβάθυνση, λέει αυτή η άποψη της πολιτικής ενοποίησης, μετά διεύρυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η αντίφαση εδώ είναι προφανής κ. Υπουργέ, έτσι δεν είναι; Μας έβαλαν εμάς να υπογράψουμε τη συμφωνία άρον-άρον υπό τις συνθήκες που ξέρατε…

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δε μας έβαλαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα πώς; Τότε επικαλούμασταν τις πιέσεις που ασκούν οι Ευρωπαίοι και η κα Μέρκελ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι, ούτε επικαλεστήκαμε κάτι τέτοιο. Είναι αλλού το πρόβλημα. Δε μας πίεσε κανείς να λύσουμε μια διαφορά, ήταν προς το συμφέρον μας να λύσουμε μια διαφορά δεκαετιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βασικό πρόσχημα εκείνων που μας πίεζαν τότε, ήταν για να σταθεροποιηθούν τα Δυτικά Βαλκάνια και να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εκεί πράγματι υπάρχει μια αντίφαση, αλλά όχι με τον τρόπο που το θέτετε. Η διαφορά αυτή έπρεπε να έχει λυθεί από τη δεκαετία του ’90. Δεν έχει το βάθος και τη σύγκρουση συμφερόντων που έχουν οι διαφορές μας με την Τουρκία. Επομένως, δεν ήταν προς το συμφέρον μας να παρατείνουμε μια τέτοια διαφορά. Από την άλλη μεριά, λέτε ότι το μήνυμα όχι προς εμάς, αλλά προς την άλλη πλευρά ήταν «βρείτε τα», «τακτοποιήστε τις σχέσεις καλής γειτονίας και κάντε τις μεταρρυθμίσεις για να έχετε θέση στην Ευρώπη». Και αυτοί, πράγματι, προσπάθησαν με μεγαλύτερο κόστος εσωτερικό από αυτό που αναλάβαμε εμείς, γιατί άλλαξαν το σύνταγμά τους. Και παρ’ όλ’ αυτά, τώρα μετατέθηκε η ημερομηνία. Πήραν πάλι μια ημερομηνία έναρξης, δηλαδή να μη μηδενίζουμε και την απόφαση αυτή, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά θα μπορούσε κανείς να περιμένει πιο γενναιόδωρη την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ έκανα αυτή την ερώτηση, αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα στις 7 Ιουλίου και είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι αντίθετη στη Συμφωνία, μπορεί μετά το Γερμανικό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο να θέσει θέμα να μη μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία; Μπορεί να το κάνει;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακούστε, αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται πάλι στα Συμπεράσματα, είναι αυτό που πάντα υποστηρίζαμε κι εμείς στη Βουλή, ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει πρόσθετες εγγυήσεις να εξασφαλίζουμε την τήρησή της, ακριβώς γιατί πια συνδέεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, με την πιστή τήρησή της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αν θελήσει να το κάνει και να είναι πιστή στην άποψή της.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μιλούσα με τον κ. Κουμουτσάκο, σας λέω ότι μολονότι υπάρχουν φωνές, όπως αυτή του κ. Σαμαρά ή του κ. Γεωργιάδη που λένε περίπου αυτό που λέτε, ότι θα την ξανανοίξουμε τη Συμφωνία, η επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, όπως διατυπώθηκε ελλειπτικά, για να μην πειράξει τις φωνές αυτές στο κόμμα του από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά με μεγαλύτερη σαφήνεια και αναλυτικά από τον Τομεάρχη Εξωτερικών Υποθέσεων, τον κ. Κουμουτσάκο, είναι ότι, μολονότι η Νέα Δημοκρατία διαφωνούσε, από τη στιγμή που ήδη η σύμβαση αυτή κυρώθηκε και επειδή η Ελλάδα δεν είναι ένα αναθεωρητικό κράτος, θα την εφαρμόσουν κατά γράμμα, προσπαθώντας βέβαια η εφαρμογή της Συμφωνίας να είναι προς όφελος της χώρας. Αυτή είναι η θέση που τη διατύπωσε μπροστά μου.

Share.