Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου στην ε/φ REAL NEWS και στον δημ/φο Φ. Κλαυδιανό

0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε ότι δεν αρκεί η λεκτική κριτική στην Τουρκία από την Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποιες κυρώσεις θεωρούν Κύπρος και Ελλάδα ότι είναι απαραίτητες; Ποιες χώρες της Ε.Ε. αντιδρούν σε αυτές;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η αξία της πρόσφατης απόφασης έγκειται ακριβώς στο ότι η Ε.Ε. περνά από τα λόγια στα έργα. Ελήφθη, για πρώτη φορά, σαφής απόφαση για μέτρα, και μάλιστα στοχευμένα και χωρίς καθυστέρηση, ως απάντηση στην κλιμακούμενη, παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Τα μέτρα αυτά κυμαίνονται από τα απλώς οικονομικά μέχρι αυτά που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας ή και κυρώσεις σε εμπλεκόμενα πρόσωπα και εταιρείες. Το Συμβούλιο θα εξετάσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και θα αποφασίσει, ανάλογα με το πώς θα συμμορφωθεί η Τουρκία. Ως προς το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας είναι ορθό ότι ορισμένοι εταίροι ήταν πιο διστακτικοί ως προς τη λήψη δραστικών μέτρων και άλλοι στήριξαν τις προτάσεις μας με μεγαλύτερη θέρμη. Όμως η απόφαση ήταν εντέλει ομόφωνη, γιατί τους πείσαμε όλους ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν συνιστούν απλώς διμερή διαφορά, αλλά αφορούν τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της ίδιας της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σκέψη δυναμικής παρέμβασης της Ελλάδας, σύμφωνα με το στάτους της εγγυήτριας δύναμης;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η όλη έννοια των εγγυήσεων είναι κατάλοιπο της εποχής της αποικιοκρατίας και δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η αλληλεγγύη μας με την Κύπρο είναι δεδομένη και αυτονόητη, δεν χρειάζεται νομικό ένδυμα για να εκδηλωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ανάλογης κίνησης της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελλόριζου;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουν σταλεί με τον τρόπο που πρέπει τα αναγκαία μηνύματα ώστε να μην υπάρξει παρόμοιο ενδεχόμενο. Οι διπλωματικές μας συμμαχίες η ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας μας αλλά και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεών μας έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις. Βεβαίως παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση, χωρίς φόβο ή ανησυχία. Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Η φωνή της πατρίδας είναι δυνατή και σεβαστή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε αποκωδικοποιήσει τις επιδιώξεις της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων; Υπάρχει περιθώριο συνεννόησης;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σταθερό χαρακτηριστικό της τουρκικής πολιτικής παραμένει η στρατηγική αναθεωρητισμού έναντι των διεθνών συνθηκών. Διαχρονικά, η Τουρκία αισθάνεται ότι ασφυκτιά υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και, αν μπορούσε, θα επέβαλλε πολιτική διαπραγμάτευση, υπό το κράτος της απειλής ισχύος για να τους αντικαταστήσει. Στο πλαίσιο αυτό, συντηρεί καθεστώς έντασης με την απειλή γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Η προσπάθεια αυτή είναι αλυσιτελής στον βαθμό που οι ενέργειές της αυτές καταγγέλλονται ομόφωνα ως παράνομες από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η συνέχεια παρόμοιων προκλήσεων δεν αποφέρει όφελος στην Τουρκία για τη δημιουργία τετελεσμένων, εφόσον η διεθνής της καταδίκη και απομόνωση δεν της επιτρέπει να γκριζάρει από πλευράς διεθνούς δικαίου τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η μοναδική διέξοδος προϋποθέτει διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Επιδιώκουμε και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία να επιλύσουμε τις διαφορές μας και να οροθετήσουμε αμοιβαία την ΑΟΖ μας με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως γι’ αυτό είναι ο σεβασμός και από την πλευρά της του Δικαίου της Θάλασσας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η ανοιχτή σύγκρουση Τουρκίας και ΗΠΑ -για το Συριακό, το Κουρδικό, τους S-400, τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου- να καταλήξει σε παζάρι συμβιβασμού εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους γεγονός που σηματοδότησε η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου στα τέλη του προηγούμενου έτους. Αυτή η αναβάθμιση της συνεργασίας μας έχει καταστεί δυνατή γιατί και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων, που συνίσταται ιδίως στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ενόψει των ανωτέρω, η γεωστρατηγική σημασία της χώρας είναι αυτοτελής και ενισχύεται από την επαμφοτερίζουσα και απρόβλεπτη πολιτική της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, καλύπτουμε το στρατηγικό κενό που αφήνει αυτή. Ως εκ τούτου, δεν διαβλέπω πιθανότητα ενός παζαριού που θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των συμφερόντων μας.

Share.