Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στον ρ/σ “Thema Radio’ και του δ/φους Μπ. Κούτρα και Ν. Φελέκη. Απόσπασμα επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή καλημερίζουμε τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, Υπουργό Εξωτερικών. Κύριε Υπουργέ, καλή σας μέρα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλή σας μέρα σε εσάς και τους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας βρίσκουμε στην Κύπρο από ό,τι κατάλαβα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι, έχω επιστρέψει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Κύπρο είχατε πάει για μια Σύνοδο Κύπρου – Αρμενίας – Ελλάδας, έτσι δεν είναι;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι. Ξέρετε, οι τριμερείς συνεργασίες αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία εξωτερικής πολιτικής που έχουμε, με χώρες που σκέφτονται όπως εμάς και νομίζω ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της μεγάλης αναβάθμισης του διπλωματικού μας κύρους αυτή την τετραετία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω αυτή επήλθε με την επίλυση του Μακεδονικού περισσότερο, από ό,τι λένε οι διπλωμάτες.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η επίλυση του Μακεδονικού ήταν επίσης ένας λόγος που το διπλωματικό μας κεφάλαιο αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο και μπορεί να ξοδευτεί εκεί που μετράει, στις διαφορές μας, κυρίως με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αύριο το απόγευμα θα πάτε στη Ρωσία για συνάντηση με τον Λαβρόφ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς. Αύριο πηγαίνω σε ένα μεγάλο οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο πηγαίνω τα τελευταία τρία χρόνια συστηματικά γιατί είναι σημαντικό, και πολιτικά και οικονομικά, και εκεί έχουμε ακριβώς συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο τα έχουμε στο ράφι μέχρι τις εκλογές, κ. Κατρούγκαλε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το αντίθετο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πρώτα – πρώτα έχουμε το μεγάλο ζήτημα της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Γιατί μολονότι καμία από τις δυο πλευρές δεν θέλει -για πόλεμο δεν το συζητάμε- αλλά ούτε θερμό επεισόδιο, δεν είναι στις επιδιώξεις της Τουρκίας να προκαλέσει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πως το ξέρετε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι η εκτίμησή μας και δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίθετη εκτίμηση αυτή τη στιγμή είτε από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, είτε από τις χώρες με τις οποίες συζητάμε. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η συσσώρευση έντασης στο Αιγαίο μπορεί να δημιουργήσει από ατύχημα, ένα θερμό επεισόδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Κατρούγκαλε, το λέω επειδή αυτή η παρουσία τους στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακούστε, να δούμε ποια είναι η στρατηγική της Τουρκίας: η στρατηγική της Τουρκίας είναι -αντίθετα με τη δική μας που βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο- να προβάλλει ισχύ, ώστε να δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία θα επικαλεστεί αργότερα για να αμφισβητήσει τους δικούς μας ισχυρισμούς που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Για να πετύχει μια τέτοια πολιτική, επιδιώκει να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα που θα γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα, σαν γεγονότα που δημιουργούν διαφορά. Ακριβώς όμως, επειδή έχουμε καταστήσει σαφές το πώς έχουν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και επειδή, ακριβώς, είμαστε αξιόπιστοι, λόγω του διπλωματικού κεφαλαίου που περιέγραψα παραπάνω, αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι απολύτως απομονωμένη. Οι ενέργειές της καταγγέλλονται ως παράνομες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, επομένως, αυτή η βασική της επιδίωξη, να γκριζάρει δηλαδή από πλευράς Διεθνούς Δικαίου περιοχές, πέφτει στο κενό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως, δεν διστάζει λόγω της απομόνωσης …

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μισό λεπτάκι θα σας πω για την απομόνωση, ακόμη όμως δεν έχω απαντήσει πλήρως στην προηγούμενη ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, πείτε μας.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Να συνειδητοποιήσουμε όμως ότι αυτή η προβολή ισχύος της Τουρκίας δεν γίνεται για να προκαλέσει πόλεμο. Η Τουρκία γνωρίζει ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός και δεν θα έχει νικητή, το αντιλαμβάνεται αυτό. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, συνομιλεί μαζί μας, όχι για να καταλήξουμε σε κάποια επίλυση των μεγάλων διαφορών που μας χωρίζουν, δεν είναι η στιγμή αυτή τη στιγμή για να γίνει παρόμοια συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία διαφορά έχουμε.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι, έχουμε το Κυπριακό και έχουμε και το Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εμείς μόνο την υφαλοκρηπίδα αναγνωρίζουμε, ως ελληνοτουρκική διαφορά. Εντάξει είναι και το Κυπριακό…

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Λέω τώρα, ότι η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι μια συζήτηση ακριβώς για τη διαχείριση της έντασης. Κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να την κάνει και για να αποφύγουμε το θερμό επεισόδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Τον κ. Ζαχαριάδη γιατί τον έδιωξε ο Υπουργός Άμυνας, ξέρετε; Γιατί εμπλέκεται και με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο αντιστράτηγος παραιτήθηκε και εγώ δυο παρατηρήσεις έχω γι’ αυτό. Πρώτα – πρώτα, η διαχείριση των πολιτικών υποθέσεων δεν ανήκει στους στρατιωτικούς …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε όμως 15 Τούρκους στρατιωτικούς στην Ελλάδα που έκαναν κουβέντα για τα νέα ΜΟΕ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς. Ο αντιστράτηγος διαφώνησε με αυτό που σας είπα προηγουμένως, ότι δηλαδή πρέπει να γίνεται συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είπε ότι στην προεκλογική περίοδο δεν πρέπει να γίνεται τέτοια συζήτηση. Σας λέω ότι τέτοια κρίση δεν ανήκει σε στρατιωτικό. Αυτά δεν είναι δουλειές των στρατηγών να τα αποφασίζουν, παρά μόνο σε δικτατορίες. Το τι θα γίνεται σε επίπεδο πολιτικής είναι απόφαση των πολιτικών ηγεσιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι εκτελούν οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δέχτηκε οδηγίες και θεώρησε ότι τις οδηγίες αυτές δεν πρέπει να τις εκτελέσει, επειδή είναι προεκλογική περίοδος. Αυτό ξαναλέω, δεν είναι κρίση στρατιωτικού ηγέτη και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο δεν θεωρώ σκόπιμη την πολιτική του απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πλαίσιο αυτών των ΜΟΕ, πράγματι συζητάμε με την Τουρκία το ενδεχόμενο να μην τους αναγνωρίζουμε και τους αναχαιτίζουμε όταν παραβιάζουν το FIR της Αθήνας και απλώς να δηλώνουν ώρα και σημείο εισόδου – εξόδου κ. Υπουργέ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι βέβαια. Είπαμε σαφέστατα ότι δεν συζητάμε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συζητάμε πως θα εφαρμοστούν μέτρα που έχουν αποφασιστεί ήδη, όπως το περίφημο Μνημόνιο Γιλμάζ – Παπούλια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επιστρέψουμε με μια σύντομη ερώτηση στο θέμα της Κύπρου. Εκεί ουσιαστικά η Τουρκία έχει εγκατασταθεί εντός της ΑΟΖ και υποτίθεται -λέω εγώ- ότι κάνει έρευνες, μπορεί και να κάνει στην πραγματικότητα. Αυτό δεν δημιουργεί ένα δεδομένο, ένα τετελεσμένο γεγονός το οποίο σε δεύτερη φάση μπορεί να το εφαρμόσουν και στην ελληνική ΑΟΖ; Πως το αντιμετωπίζουμε; Γιατί βλέπω ότι αποδοκιμάζουν μεν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, ωστόσο όμως η Τουρκία δεν το υπολογίζει.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το είπα προηγουμένως, αλλά φαίνεται δεν το είπα με καθαρότητα και ενάργεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδεχομένως δεν το καταλάβαμε εμείς.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η σκοπιμότητα των Τούρκων δεν είναι αυτή τη στιγμή να πάνε εκεί για να βγάλουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Η προσπάθειά τους είναι να προσπαθήσουν από πλευράς Διεθνούς Δικαίου να γκριζάρουν την περιοχή. Να πουν ότι «αφού πήγαμε εμείς εδώ….».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε, αυτό είναι. Πως το αντιμετωπίζουμε είναι το θέμα.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όσο δεν μπορεί να δημιουργήσει χρησικτησία στο οικόπεδό σου κάποιος που ανοίγει την πόρτα και φωνάζει «είναι δικό μου», όταν όλοι οι γείτονες γύρω – γύρω του φωνάζουν «τι δικό σου είναι ρε φίλε, του ανθρώπου είναι», άλλο τόσο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, όταν έχει γενική, καθολική διεθνή αποδοκιμασία για τις ενέργειες αυτές, να μπορεί να επικαλεστεί ως νομικό προηγούμενο, αυτή την παράνομη ενέργεια η Τουρκία. Λέω λοιπόν ότι, όσο είναι απομονωμένη η Τουρκία, δεν μπορεί να παράξει νομικά αποτελέσματα η προκλητικότητά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λέτε δεν μπορεί να το γκριζάρει…

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς δεν μπορεί να γκριζάρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να γκριζάρει, επειδή δεν το αποδέχονται οι άλλοι.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Προφανώς, γιατί το Διεθνές Δίκαιο αυτή τη στιγμή λέει αυτά που υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτό είναι αναμφισβήτητο και ούτε μπορεί η άλλη πλευρά να ισχυριστεί εξαιρέσεις που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο για ειδικές συνθήκες, με γεγονότα που προκαλεί η ίδια, τη στιγμή που αυτά τα γεγονότα που προκαλεί η ίδια, καταγγέλλονται καθολικά και απ’ όλη τη διεθνή κοινότητα ως παράνομες ενέργειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, θα σας θυμίσω ένα ιστορικό προηγούμενο πολύ ηχηρό για όλους μας, κ. Υπουργέ, ότι το Μάρτιο του ’87 ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν δέχτηκε ανάλογη κατάσταση με αυτή που περιγράφετε.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε δεχθεί εμείς στην ελληνική ΑΟΖ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση αν αυτή η τουρκική τακτική επεκταθεί και στην ελληνική ΑΟΖ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε στείλει τ’ απαραίτητα σήματα, ώστε αυτό το ενδεχόμενο να είναι εντελώς στο χώρο της φαντασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το “βυθίσατε το Χόρα” δηλαδή…

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Λέω το εξής: Μια διαφορά μεγάλη υπάρχει απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τα θέματα νομιμότητας είναι τα ίδια, η διεθνής πολιτική είναι η ίδια, εμείς όμως έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Share.