Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην ε/φ «Κυριακάτικη Kontra News» και τον δ/φο Χ. Κυμπιζή

0

Αποσπάσματα περί εξωτερικής πολιτικής

Χ. ΚΥΜΠΙΖΗΣ: Τελικά η κυβέρνηση αντέχει το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το κριτήριό μας για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν το εθνικό συμφέρον, όχι τυχόν κομματικά κέρδη ή απώλειες. Πάντως, αν και είναι αλήθεια ότι υπήρξε μεγαλύτερη συγκριτικά υποχώρηση στα ποσοστά μας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δεν ήταν αυτή η αιτία της εκλογικής ήττας. Είμαι βέβαιος ότι όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο θα γίνεται κατανοητό το νόημα της Συμφωνίας, αλλά και τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα και ιδίως για τη Μακεδονία μας, από την πρωταγωνιστική επανατοποθέτηση της στον οικονομικό χώρο των Βαλκανίων.

Χ. ΚΥΜΠΙΖΗΣ: Πριν λίγες ημέρες, ο Κώστας Σημίτης σημείωσε πως “δεν αποκλείει νέα Ίμια”. Πόσο πιθανό θεωρείτε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος με την Τουρκία;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Νέα Ίμια δεν μπορεί να υπάρξουν γιατί η κατάσταση σήμερα είναι ριζικά διαφορετική: Πολύ πιο αναβαθμισμένο το διεθνές κύρος της χώρας μας και ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες. Εντελώς απομονωμένη η Τουρκία, με τις ενέργειές της να καταδικάζονται ως παράνομες και προκλητικές από ΗΠΑ και ΕΕ. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, συνεχίζουμε τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην προκύψει «ατύχημα» από αυτήν.

Χ. ΚΥΜΠΙΖΗΣ: Πώς αποτιμάτε το έργο σας στο ΥΠΕΞ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Στο ΥΠΕΞ ξεκίνησα έχοντας στο χαρτοφυλάκιό μου δύο πολύ σημαντικά αντικείμενα, την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και την οικονομική διπλωματία. Εργάσθηκα για τη συγκρότηση της αναγκαίας συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων, για μια πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Στον οικονομικό τομέα συνεργάστηκα στενά με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην κοινή προσπάθεια για ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, που αντανακλώνται στη σημαντική άνοδο των εξαγωγών και την υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών. Πέρα από τη σημαντική υποστήριξη από το ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου προσωπικό του Υπουργείου, είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον πιο εξωστρεφή ίσως Πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης, που έβαλε το προσωπικό του στίγμα σε όλες τις διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής και αναβάθμισε σε πρωτόγνωρα επίπεδα το κύρος της χώρας. Με την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά δούλεψα ακόμη πιο στενά μαζί του και με τίμησε παραδίδοντάς μου το πηδάλιο του Υπουργείου. Θεωρώ βασικό μου επίτευγμα την επίτευξη κλίματος εθνικής συνεννόησης απέναντι στις προκλήσεις του δύσκολου γείτονα μας στα ανατολικά, αλλά και την συνέχιση της στρατηγικής βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Κίνα, που βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Share.