Συναντήσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης

0

27/01/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναντήσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης-Επιτακτική ανάγκη η προώθηση διπλωματικής λύσης για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος είχε σειρά επαφών στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομποντοτίρ, για την προετοιμασία της επικείμενης συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ και με τον Πρόεδρο της Βουλής του Κοσσόβου Γκλάουκ Κονφούξα, εν όψει της συζήτησης για τις σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Ο Ταομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο κατά την διμερή αυτή συνάντηση, όσο και μιλώντας ως Πρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε στο «πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών», στην ανάγκη δηλαδή επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου, σε μια περιοχή που παραμένει η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του και στη συζήτηση για τις σχέσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ιδίως ως προς τις ανθρωπιστικές συνέπειες του αποκλεισμού του ανθρωπιστικού διαδρόμου στο Λατσίν.

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί και να εφαρμόσει την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020 και να ανοίξει αμέσως τον διάδρομο του Λατσίν για να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή και οι ομαλές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Στην επίκαιρη συζήτηση για τις νομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Κατρούγκαλος, αφού καταδίκασε ακόμη μια φορά τη ρωσική εισβολή, εξέφρασε το σκεπτικισμό του ως προς την πρόταση σύστασης adhoc δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης. Υπενθύμισε ότι μετά τη Συμφωνία της Καμπάλα του 2010 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει πλέον δικαιοδοσία και για το έγκλημα αυτό και κάλεσε τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν την έχουν ακόμη κυρώσει (μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία) να το πράξουν το συντομότερο δυνατό.

Τέλος αναφέρθηκε στο καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προβλέπει ότι «η επιδίωξη της ειρήνης στη βάση της δικαιοσύνης και της διεθνούς συνεργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της ανθρωπότητας και του πολιτισμού», για να αναδείξει την ανάγκη διπλωματικής πρωτοβουλίας για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επίσημη συνάντηση στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα του Ματθία Κόρμαν, με την ιδιότητα του Εισηγητή για τις σχέσεις του ΟΟΣΑ με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά από μία σφαιρική συζήτηση για την μετεξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, την κρίση της δημοκρατίας και τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στην παγκόσμια συμφωνία, συμφωνήθηκε η επόμενη εισήγηση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ να έχει ως θέμα την «Παγκοσμιοποίηση μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.»

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.