Σχόλιο για τη Νέα Δημοκρατία

0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Από τα Γραφείο Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε ότιαφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, με πρόσφατο κρούσμα την πολιτική αναγνώρισης σημάτων της Κινεζικής Κυβέρνησης. Όπως γνωρίζει πολύ καλά, ασχέτως με τη Συμφωνία και τουλάχιστον από το 2010 και εντεύθεν, βάσει  του Άρθρου 10 του ισχύοντος κινεζικού νόμου περί εμπορικών σημάτων, απορρίπτονται αιτήσεις καταχώρησης εμπορικών σημάτων, ανεξαρτήτως χώρας συμφερόντων των εταιρειών, όταν περιέχουν τον όρο “Macedonia”, “Macedoine” ή παράγωγα.

Η Ελλάδα έχει προβεί ήδη σε σχετικά διαβήματα προς το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για αναθεώρηση της συναφούς απόφασης του κινεζικού Γραφείου Εμπορικών Σημάτων ενόψει των νέων προβλέψεων της Συμφωνίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικασία αναγνώρισης της γειτονικής χώρας ως Βόρεια Μακεδονία από την Κίνα, δίνει νέες δυνατότητες στη χώρα μας να ανατρέψει αυτήν την άκρως προβληματική πρακτική στο πλαίσιο σχετικών διαβουλεύσεων..

Η διαστρέβλωση συνοδεύεται από αιδήμονα σιωπή όταν υπάρχουν θετικές ειδήσεις που πράγματι σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως συνέβη σήμερα με την αναγνώριση από τη Ρωσία  την γειτονικής μας χώρας ως Βόρεια Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι επί των ημερών της, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Διερωτόμαστε αν η αξιωματική αντιπολίτευση  χαιρετίζει αυτήν την εξέλιξη.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι όπως είχαμε αναγγείλει και παρά τις περί αντιθέτου αιτιάσεις που αναπαρήγαγε με συνεχείς δημοσιεύσεις το γραφείο τύπου της ΝΔ, σήμερα συζητήθηκε και το βράδυ ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία που  επιτρέπει τη συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ευρωεκλογές».

 

Share.