Το κρυφό σχέδιο Σαμαρά για τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού

0

Ο συνταγματολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφθηκε χθες και σήμερα (12 και 13 Μαΐου) την Κρήτη. Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τα Προεδρεία των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου και Χανίων, δικηγόρους στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου καθώς και με πολίτες των Χανίων που έχουν πληγεί βάναυσα από την πολιτική της λιτότητας. Στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι: «δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινάω την περιοδεία στην Κρήτη από το Εργατικό Κέντρο γιατί δεν αρκεί η νίκη στις εκλογές αλλά απαιτείται και ένα μαζικό, δυναμικό, εργατικό κίνημα που θα ανατρέψει την πορεία κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο οι επόμενες εκλογές θα έχουν ιστορικό χαρακτήρα καθώς μέσα από αυτές θα δοθεί ένα διπλό μήνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα της εναντίωσης στις πολιτικές του παλαιοκομματισμού, της πατρωνίας αλλά και της διαπλοκής με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.Και στην Ευρώπη ότι πρέπει να τελειώσουν οι πολιτικές λιτότητας που διαλύουν τους λαούς.Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί στο πείραμα των μνημονίων και απέτυχε!

Επίσης, είπε πως μοναδική επιδίωξή μας είναι η ύπαρξη ενός δυνατού κινήματος που θα στηρίξει τις επιλογές της αυριανής αριστερής,προοδευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.Η στράτευση του λαού, λοιπόν, είναι αναγκαία για την ανατροπή μιας πολιτικής που επιφέρει τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Σε συνεντεύξεις τους σε μέσα ενημέρωσης της Κρήτης ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φρένο στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα και τους εργαζόμενους η κυβέρνηση. Γι’ αυτό το πρόταγμα των ευρωεκλογών είναι να καταστεί φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνητική δύναμη. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει οι πολίτες να ενεργοποιηθούν, να ψηφίσουν και όχι να απέχουν. Γιατί η «σταθερότητα» του κ. Σαμαρά είναι «η σταθερότητα της κόλασης» για το λαό.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος καταδίκασε το κρυφό σχέδιο του κ. Σαμαρά να επιχειρήσει μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας που θα παραπέμπει σε εργασιακό μεσαίωνα. Πρόκειται ουσιαστικά για αλλαγές στις διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρονται στην οικονομία και τα εργασιακάστην κατεύθυνση των απαιτήσεων του ΣΕΒ για μη επέμβαση του κράτους στην οικονομία, δηλαδή για καμία ρύθμιση στην αγορά, για αλλαγή στα κοινωνικά δικαιώματα και συνταγματική παγίωση του νεοφιλελευθερισμού ως μοναδικής πολιτικής, ενώ οποιαδήποτε εναλλακτική θα θεωρείται μη συνταγματική!

Share.