Νευραλγικής σημασίας συμμαχίες για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την εκμετάλλευση των σημαντικών, ως όλα δείχνουν, ενεργειακών πόρων της, είναι οι τριμερείς συμμαχίες της Ελλάδας με Ισραήλ και Κύπρο, καθώς και με Αίγυπτο και Κύπρο. Να σημειωθεί ότι σε αυτά τα τριμερή σχήματα έχουν ενταχθεί με τη μορφή 3+1 (τετραμερή) οι ΗΠΑ στο πρώτο, και η Γαλλία στο δεύτερο.
Οι τριμερείς συμμαχίες προωθούνταν και παλαιότερα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά ιδιαίτερα τα χρόνια της κυβέρνησης μας, αναβαθμίστηκαν σε θεαματικό βαθμό, χάρις στις επίπονες διπλωματικές πρωτοβουλίες μας. Γεγονός που συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων.
Αναφερόμενος στις συνεργασίες αυτές ο Γ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει:
Για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ
ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας, και εξ αυτού του λόγου, σαφούς υποστήριξης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τούτο δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. Αποτελεί επίτευγμα της κυπριακής και της ελληνικής διπλωματίας, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων.
Για το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου
Η υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, θα δώσει, όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, όπως επιδιώκεται μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.
Στην Ανατολική Μεσόγειο το σημαντικότερο εργαλείο της συστηματικής και συντονισμένης διπλωματικής προσπάθειας της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η ενίσχυση των τριμερών σχημάτων στρατηγικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, κατ’εξοχήν δε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Κεντρικό στοιχείο των τριμερών αυτών σχημάτων αποτελεί η ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας με κεντρικό θέμα τα ενεργειακά.
Στο επίκεντρο της βρίσκεται ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής, από τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο πρώτης εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη. To μεγαλεπήβολο αυτό project δεν ενισχύει μόνον τη στρατηγική μας να καταστεί η Ελλάδα κόμβος ενεργειακών οδών και πηγών, αλλά αλλάζει και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, ιδίως μετά την πλήρη υποστήριξη του από τις ΗΠΑ.