Χαιρετισμός Γιώργου Κατρούγκαλου στην εκδήλωση : Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ – ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, 5/7/2018

0

Γ. Κατρούγκαλος: Το στοίχημα σήμερα είναι να δούμε πώς θα αλλάξουμε ταυτόχρονα θεσμούς και πολιτικές

«Το στοίχημα σήμερα είναι πώς θα αλλάξουμε ταυτόχρονα θεσμούς και πολιτικές για να εξυπηρετηθεί όχι μόνο ο στόχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, γιατί όλοι οι θεσμοί πρέπει να είναι στην υπηρεσία όλων των ανθρώπων, αλλά πώς θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια επανασύνδεση με αυτό που έκανε την Ευρώπη αυτό που είναι σήμερα και το ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό κοινωνικό της μοντέλο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στη συνεδρία με θέμα «Δημόσια Διοίκηση και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση».

Όπως επισήμανε, είναι μια απάντηση πώς μπορεί το σύστημα της αγοράς να συμφιλιωθεί με τα δικαιώματα του ανθρώπου, να ρυθμιστεί με δημοκρατικές κοινωνικές διαδικασίες, ώστε οι μεγάλες ανισότητες που από τη φύση της παράγει η αγορά να γίνουν λιγότερο έντονες και υπογράμμισε: Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στον κόσμο, και στην Ευρώπη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 60 χρόνια.

Στην Ευρώπη βιώνουμε δύο παράλληλες και ανατροφοδοτούμενες ανισότητες, παρατήρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στις ανισότητες στο εσωτερικό των κρατών και ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το αίσθημα στην Ευρώπη ότι το αύριο μπορεί να είναι χειρότερο από το χθες είναι αυτό που τροφοδοτεί και τις κρίσεις ταυτότητας, επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος. Σήμερα, προσέθεσε, ο αποδιοπομπαίος τράγος βρίσκεται στο πρόσωπο του άλλου, του μετανάστη, του πρόσφυγα.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη πως ένας πρόσθετος παράγοντας της κρίσης είναι ότι η αρχιτεκτονική του ευρώ, η νομισματική ένωση χωρίς πλήρη οικονομική ένωση, αντί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών της, απέτυχε.

«Είναι καιρός να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να μοιάζει η ΕΕ των 27»

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Share.