Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην εκδήλωση για την «Ημέρα της Αφρικής» (ΥΠΕΞ,09.05.2019)

0

« Εξοχότατοι,

Κυρίες και Κύριοι,

ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ, που υπογραμμίζει τη σημασία που θέλει το Υπουργείο Εξωτερικών να αποδώσει στην εμβάθυνση και στην βελτίωση των σχέσεών μας με τις χώρες της Αφρικής.

Η Αφρική θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ήπειρος του 21ου αιώνα. Ήδη περισσότερες γεννήσεις έχουμε στην Αφρική από ό,τι σε όλη την Ασία. Και ενδεχομένως να μπορέσουμε στη διάρκεια αυτού του αιώνα να ξεπεράσουμε ιστορικές αδικίες σε βάρος των λαών της Αφρικής που ξεκινούν από το αποικιακό παρελθόν, την μετα-αποικιακή περίοδο, το γεγονός ότι πολλές φορές οι πλούσιοι πόροι των χωρών της Αφρικής δεν αξιοποιήθηκαν πάντα υπέρ των λαών της, αλλά υπέρ ξένων συμφερόντων. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι από τις κερδισμένες ηπείρους της παγκοσμιοποίησης η Αφρική.

Η χώρα μας υποστηρίζει την ανάγκη μίας πιο δίκαιης διεθνούς οικονομικής τάξης, στην οποία δεν θα έχουμε αυτή την εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και μεταξύ των κρατών. Και ειδικότερα, πιστεύουμε ότι η ιστορική αδικία σε βάρος των λαών της Αφρικής, που σε μεγάλο βαθμό βαραίνει τις χώρες της δικής μας ηπείρου, της Ευρώπης, είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά και οικονομικά.

Η χώρα μας είχε πάντοτε πολύ καλές σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες, αλλά όχι με την ίδια ένταση με όλες από αυτές. Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς ότι με την Αίγυπτο και με τις χώρες του Μαγκρέμπ έχουμε συστηματικά καλλιεργήσει τις σχέσεις μας διαχρονικά και το τελευταίο διάστημα. Με τις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής, ενώ έχουμε πολύ καλές σχέσεις, αλληλοϋποστηρίξεις σε πολλά θέματα σε επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών, κοινή αντίληψη στα περισσότερα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, δεν έχουμε ούτε τη συχνότητα και την ένταση των πολιτικών επαφών, ούτε πολύ λιγότερο τις οικονομικές σχέσεις αυτές που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Νομίζω ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, είναι προνομιακή χώρα στο πλαίσιο του κοινού μας πολιτικού σπιτιού που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να βοηθήσει και προς τη γενικότερη κατεύθυνση του πολιτικού στόχου που ανέφερα εισαγωγικά, αλλά και στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με όλες τις αφρικανικές χώρες για τους εξής αυτονόητους λόγους που τους ξέρετε και που απλώς τους θυμίζω.

Οι πρώτοι λόγοι που αναφέρονται στην ιστορία, ήδη ακούστηκαν από την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του Πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος των χωρών της Αφρικής. Η χώρα μας είχε ιστορικά πάντοτε σχέσεις με τον αφρικανικό κόσμο. Οι σοφοί της αρχαίας Ελλάδας επισκέπτονταν την Αίγυπτο και αναγνώριζαν τα πρωτεία της σοφίας στον αιγυπτιακό πολιτισμό. Ο ελληνιστικός κόσμος και το Βυζάντιο είχε συνεχή παρουσία στην αφρικανική ήπειρο.

Εγώ δεν θέλω να αναφερθώ, όμως, μόνο στην αρχαία και στην μεσαιωνική ιστορία. Αυτό που θεωρώ ως βασικό πλεονέκτημα της δικής μας χώρας απέναντι στις χώρες της Αφρικής είναι ότι δεν υπήρξαμε ποτέ αποικιακή δύναμη, είχαμε σημαντική διασπορά δική μας και που σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί και σήμερα να υπάρχει σε πολλές από τις χώρες της Αφρικής. Και οι Έλληνες στις χώρες αυτές δεν βρίσκονταν ποτέ σε μία σχέση εξουσίας, αλλά σε μία σχέση συνύπαρξης, αρμονικής συμβίωσης με τους λαούς της Αφρικής.

Και θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτές τις σχέσεις.

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς γνωρίζουν γιατί μία από τις κεντρικές πλατείας της Αθήνας λέγεται Πλατεία Αβησσυνίας. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα μας ήταν διαλυμένη από την κατάκτηση, από τις συνέπειες του πολέμου. Ήμαστε πολύ φτωχοί. Η Αιθιοπία -Αβησσυνία τη λέγαμε τότε- αποφάσισε να στείλει βοήθεια ανθρωπιστική στη χώρα. Έστειλε ένα φορτίο με κρέας. Σε ευγνωμοσύνη αυτής της βοήθειας η χώρα μας, ο Δήμος της Αθήνας ονόμασε μία από τις κεντρικές πλατείες της Αθήνας ως Πλατεία Αβησσυνίας.

Αυτό το λέω για να σας δείξω ότι η Αφρική είναι μία ήπειρος δυνατοτήτων και δυναμικότητας. Μία ήπειρος που δεν πρέπει να την βλέπουμε με ανωτερότητα, αλλά ακριβώς το αντίθετο, με ταπεινότητα εν όψει της ιστορικής ευθύνης που είχαν οι Ευρωπαίοι για πολλά θέματα της ιστορικής τους εξέλιξης και με τη σαφή πρόθεση να έχουμε ισότιμες σχέσεις με τις χώρες αυτές.

Το πλαίσιο, λοιπόν, των σχέσεων που θέλουμε να αναπτύξουμε με την Αφρική σας το ανέφερα. Είναι τμήμα της πολυμερούς διπλωματίας που αναπτύσσει παραδοσιακά η χώρα μας και έχει εμβαθύνει το τελευταίο διάστημα της διακυβέρνησής μας, για κάτι παραπάνω από 4ετία, η κυβέρνησή μας.

Έχουμε πολιτικό σπίτι, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς όμως λόγω της ιστορίας και της γεωπολιτικής μας θέσης, ακόμα και στο χάρτη να το κοιτάξετε, είμαστε μία φυσική γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Θέλουμε να είμαστε και μία πολιτική γέφυρα ανάμεσα στο ευρωπαϊκό πολιτικό μας σπίτι και τον αραβικό κόσμο, τον κόσμο της Αφρικής και φυσικά και με άλλες μεγάλες χώρες, την Κίνα, την Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θέλουμε να πυκνώσουμε τις πολιτικές μας επαφές και να βελτιώσουμε τις δυνατότητες των διμερών οικονομικών μας σχέσεων γνωρίζοντας, βέβαια, ότι τώρα βγαίνουμε από την κρίση και θα είναι μία σταδιακή εξέλιξη αυτή. Δεν μπορούν να γίνουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη.

Έχουμε ένα σημαντικό κεκτημένο από τις προσπάθειες του Τέρενς Κουίκ να οργώσει πολλαπλά την Αφρική και ουσιαστικά να πάει σε αρκετές χώρες που είχαν πολλά χρόνια, δεκαετίες, να δουν επίσκεψη Έλληνα Υπουργού από το Υπουργείο Εξωτερικών. Και σε ορισμένες από αυτές και για πρώτη φορά παρόμοια επίσκεψη. Αυτές προφανώς οι επισκέψεις προετοιμάζουν το έδαφος, δεν αρκούν για να πετύχουμε τους στόχους που προανέφερα.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, σκεφτόμαστε μία αναδιάταξη και των διπλωματικών μας δυνάμεων στην Αφρική, ξεκινώντας από το επίπεδο της οικονομικής διπλωματίας. Μέσα σε αυτή τη βδομάδα θα προκηρυχθούν ορισμένες θέσεις για ειδικές αποστολές, για να έχουμε νέα γραφεία εμπορικών ακολούθων σε ορισμένες χώρες της Αφρικής που δεν έχουμε και που η παρουσία μας αυτή τη στιγμή είναι πολύ κατώτερη των αναγκών.

Και σας δίνω την ειλικρινή μου διαβεβαίωση ότι και στο πολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο θα προχωρήσουμε με ανάλογα σχεδιασμένα βήματα, ακριβώς γιατί είναι τμήμα της γενικότερης επιδίωξής μας να έχουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ανοιχτή σε όλους τους ορίζοντες και ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν όψει, λοιπόν, όλων αυτών σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε και είμαι βέβαιος ότι η σημερινή μας εκδήλωση θα δώσει ακόμα μία περαιτέρω προώθηση σε αυτό τον, νομίζω, κοινό στόχο της βελτίωσης των διμερών σχέσεών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Share.