Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο επίσημο Ενθρονιστήριο Γεύμα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Σεβασμιώτατου κ. Ελπιδοφόρου (Νεα Υόρκη, 22.06.2019)

0

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, παρεκάθισε, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, στο επίσημο ενθρονιστήριο γεύμα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Σεβασμιώτατου κ. Ελπιδοφόρου.

Απευθυνόμενος στο πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι ο Ελληνισμός τον υποδέχεται ενωμένος με ενθουσιασμό και ελπίδα, σημειώνοντας ότι δεν ήταν μόνο οι Εύζωνες που ήρθαν από την Προεδρική Φρουρά για να υπογραμμίσουν αυτό το μήνυμα, αλλά, μεταξύ άλλων, και ο Πρέσβης της Κύπρου, ο οποίος είχε μόλις απευθύνει χαιρετισμό, στέλνοντας το μήνυμα αυτό στους Έλληνες όλης της υφηλίου.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η εκλογή του Σεβασμιωτάτου ήρθε να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή ενότητας, συνοδικότητας, ποιότητας, διακονίας και, κυρίως, κοινωνικής και εθνικής προσφοράς προς την ομογένεια και ολόκληρο τον ελληνισμό. Και τούτο, τόνισε ό κ. Κατρούγκαλος, λόγω του πανανθρώπινου χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, της οποίας το μήνυμα δεν περιορίζεται μόνο σε ένα έθνος και ένα λαό, σημειώνοντας, ωστόσο, το γεγονός ότι η ιστορία και ο πολιτισμός του ελληνισμού έχουν ταυτιστεί με την πορεία της ορθοδοξίας.

Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν πιστεύουμε στον “πόλεμο των πολιτισμών”, αλλά, αντίθετα, πιστεύουμε στο διάλογο, στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης που αποδίδουν την ουσία του μηνύματος της ορθοδοξίας. Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα για τον διαθρησκειακό διάλογο, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την προστασία των εκεί χριστιανικών μειονοτήτων, καθώς και για το διάλογο ανάμεσα στους αρχαίους πολιτισμούς.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής Πολιτείας προκειμένου να καλλιεργήσει την πνευματική ζωή και τον ελληνικό πολιτισμό, με αιχμή του δόρατος την εκπαίδευση, την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, μέσω του δικτύου των ενοριών, των σχολείων και των υπόλοιπων καθιδρυμάτων της. Ιδιαίτερη μνεία έκανε, δε, στη φράση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής ότι σφυρηλατούνται δεσμοί με το αμερικανικό έθνος, γέφυρες φιλίας που μας συνδέουν με αυτή τη μεγάλη χώρα, σημειώνοντας, με έμφαση, ότι δεν είναι καθόλου αντίθετη η πρόοδος του μηνύματος της ορθοδοξίας, του ελληνισμού, της ελληνικής γλώσσας με τη σφυρηλάτηση δεσμών με το μεγάλο αμερικανικό λαό.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η ελληνική Πολιτεία προσβλέπει και ελπίζει στο πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο πρωταγωνιστικός και συντονιστικός του ρόλος θα οδηγήσει σε συσπείρωση και ομόνοια τις τάξεις του ελληνισμού, θα ενισχύσει τη συμπαράσταση της ομογένειας προς τη μητέρα Πατρίδα, αλλά και την Κύπρο, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία, κοινή δράση, αλλά πάνω απ’ όλα ενότητα όλου του ελληνισμού.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, τέλος, διαβεβαίωσε το νέο Αρχιεπίσκοπο ότι, όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το σύνολο της ελληνικής πολιτείας, θα συνεχίσουν αταλάντευτα να παρέχουν κάθε δυνατή αρωγή και στήριξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ευχόμενος ακύμαντη Αρχιερατεία, από Θεού ενδυνάμωση και καλή επιτυχία στο ιστορικό του έργο.

Share.