Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στον Ρ/Σ ΕΡΑ 1 και τον δημ/φο Θ. Σιαφάκα – Απόσπασμα επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής

0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο, επέδωσε στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών μια Ρηματική Διακοίνωση που αφορά τις αποζημιώσεις από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάτι επ’ αυτού θα θέλατε να μας πείτε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι, δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, όπως ξέρετε έγινε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όλα τα κόμματα εκτός από το νεοναζιστικό μόρφωμα, τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ των διεκδικήσεων αυτών, θεωρώ από τα θετικότερα σημεία της πολιτικής μας ζωής ότι στα εθνικά θέματα και σ’ αυτό υπήρξε ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Και εγώ όταν ήμουν στην Ευρωβουλή με το σύνολο των Ευρωβουλευτών είχαμε προωθήσει στο επίπεδο εκείνο το ζήτημα αυτό που έχει μεγάλη ιστορική, ηθική, πολιτική και νομική σημασία και τώρα κάνουμε το αυτονόητο, ουσιαστικά προχωρούμε στη διπλωματική κίνηση που επιστεγάζει όλη αυτή την πολιτική πρωτοβουλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε φορά όμως που κάνουμε αυτές τις κινήσεις, η απάντηση είναι ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει τελειώσει, έχει λήξει.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο λοιπόν εμείς πρέπει πάντα να το κρατάμε ανοιχτό, και για τη νομική του διάσταση, για να μη φανεί ότι έχουμε παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις μας, αλλά και για τις προφανείς πολιτικές και ηθικές διαστάσεις που έχει το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τη χρονική επιλογή της επίδοσης της Ρηματικής Διακοίνωσης και περίπου και αυτό που σας ρώτησε ο συνάδελφος νωρίτερα, αν πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα καταλήξουμε κάπου.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οπωσδήποτε κάνουμε κινήσεις για να καταλήξουμε κάπου, δεν τις κάνουμε για λόγους εντυπωσιασμού. Ως προς τη χρονική στιγμή, επιλέξαμε να είναι μετά τις ευρωεκλογές για να μη φανεί ότι θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε σε όρους εκλογικούς ένα θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τώρα είμαστε πριν τις εθνικές εκλογές και κάποιος θα μπορούσε να σας το προσάψει αυτό που λέτε.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μιλάω για τη Γερμανία. Δε θελήσαμε να δημιουργήσουμε θέμα για τις ευρωεκλογές απέναντι στη χώρα αυτή, ακριβώς γιατί θέλουμε να είναι πέρα από τις πολιτικές διαφορές και τις συζητήσεις που μπορεί να έχουμε για άλλα θέματα. Εμείς είχαμε υποχρέωση, την απόφαση της Βουλής η οποία, όπως σας είπα ούτως ή άλλως, λήφθηκε με σχεδόν ομοφωνία, να την ολοκληρώσουμε. Και δεν είχαμε άλλη χρονική στιγμή μετά τις ευρωεκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα 377 δις, θα μπορούσαν να είναι, όπως λέει συχνά πυκνά ο κ. Μανώλης Γλέζος, και σε μορφή έργων υποδομών, εκπαίδευσης;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εφ’ όσον συμφωνηθεί η αποζημίωση που μας οφείλεται, από κει και πέρα οι τρόποι μπορεί να συζητηθούν, αυτό είναι πολύ μεταγενέστερο όμως ζήτημα και νομίζω καθόλου επίκαιρο να συζητηθεί τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε σε διαπραγματεύσεις δηλαδή μετά από αυτό;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό είναι το νόημα της Ρηματικής Διακοίνωσης, ότι εμείς λέμε πως έχει ανοίξει ένα ζήτημα και καλούμε την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταίο ερώτημα κ. Υπουργέ: Εκτιμάτε ότι στην πορεία μας προς τις εθνικές εκλογές, θα μπορούσε να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο με τη γειτονική Τουρκία; Και πώς κρίνετε την παραίτηση του Αντιστρατήγου, υπεύθυνου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην παρούσα φάση;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κανείς δε θέλει πόλεμο στο Αιγαίο, ούτε εμείς ούτε η Τουρκία. Και ακριβώς κανείς δε θέλει και την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα τέτοιο απ’ όλους αποκλειόμενο αποτέλεσμα. Αλλά όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δε μπορεί ν’ αποκλείσει ένα ατύχημα. Γι’ αυτό κουβεντιάζουμε με την άλλη πλευρά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να εκτονωθεί αυτή η συσσωρευμένη ένταση που μαζεύεται όχι με δική μας ευθύνη, λόγω των προκλητικών και μη νόμιμων ενεργειών εκ της τουρκικής πλευράς.

Ως προς την παραίτηση τώρα, αυτή είναι η πολιτική θέση την οποία έχει η κυβέρνηση. Δεν έχω ακούσει σοβαρό αντίλογο από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι θέματα για τα οποία αποφασίζουν οι στρατιωτικοί σε δημοκρατίες. Τις πολιτικές αποφάσεις, τις παίρνουν στις δημοκρατίες αυτοί που έχουν τη δημοκρατική ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Μόνο στις δικτατορίες για πολιτικά ζητήματα έχουν ευθύνη οι στρατιωτικοί. Άρα θεωρώ εντελώς εκτός του εύρους αρμοδιοτήτων που έχει ένας στρατιωτικός, την επιλογή την πολιτική επί του πώς πρέπει να διαπραγματευθεί μια κυβέρνηση ένα ζήτημα που ούτως ή άλλως νομίζω δεν είναι και ουσιαστικά εριζόμενο.

Share.