1,2 εκ. εργαζόμενοι στην Ελλάδα σε καθεστώς άτυπης δουλείας!

0

Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου, Κ. Κούνεβα, Κ. Χρυσόγονου και Σ. Σακοράφα για τον εφιάλτη της απλήρωτης εργασίας

«Γιγαντώνεται η απλήρωτη εργασία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία των ελεγκτικών αρχών και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι, το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, μένουν απλήρωτοι από 3 έως 15 μήνες.

Αυτή η μορφή άτυπης δουλείας, καταγράφεται σε κλάδους όπως η καθαριότητα, το λιανεμπόριο, η ναυτιλία, ο Τύπος, τα κόμματα, ακόμη και στον τουρισμό, παρά το ρεκόρ αφίξεων και την επιδότηση θέσεων εργασίας, αλλά και στο Δημόσιο, όπου εργαζόμενοι με συμβάσεις εργολαβίας, κοινωφελή εργασία, voucher και άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή τον ΟΑΕΔ αμείβονται με καθυστέρηση πολλών μηνών από τη λήξη της επιδότησης.

Το φαινόμενο ευνοούν η τεράστια ανεργία, η αποδυνάμωση των ελεγκτικών Αρχών, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και η χρηματοδοτική ασφυξία των επιχειρήσεων λόγω των ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου ύψους 4,5 δισ., της υψηλής φορολογίας και του πιστωτικού αποκλεισμού από τις ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα των φορολογουμένων τράπεζες. Η Οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών ωστόσο επιβάλει την πληρωμή εντός 30 -ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 60- ημερολογιακών ημερών, ακριβώς για να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας που διασφαλίζουν.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ελέγχει, ως μέλος της Τρόικας, την έκταση της απλήρωτης εργασίας, όπως ελέγχει άλλα δημοσιονομικά και οικονομικά δεδομένα;

2. Ποια μέτρα θα υποδείξει στις ελληνικές Αρχές για την καταπολέμηση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου;»

 

Share.