ΔΤ-Ερώτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου για την υπόθεση Ιάσωνα Αποστολόπουλου

0

26/07/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου για την υπόθεση Ιάσωνα Αποστολόπουλου:

Από ποιους, από πόσο ψηλά και προς ποια κατεύθυνση ασκήθηκαν πιέσεις για την ματαίωση της παρασημοφόρησης;

Εξηγήσεις για την ανάκληση της παρασημοφόρησης του κ. Ι. Αποστολόπουλου ζητά ο Γιώργος Κατρούγκαλος και 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση και αίτηση για κατάθεση εγγράφων στη Βουλή που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Ασκήθηκαν πιέσεις, από ποιους, από πόσο ψηλά και προς ποια κατεύθυνση, για την ματαίωση της παρασημοφόρησης, που, προφανώς, θα γινόταν για την ανθρωπιστική δράση του τιμώμενου και όχι για τις πολιτικές του ιδέες, ρωτούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την ερώτηση, δεδομένου ότι η διαδικασία για την παρασημοφόρηση του κ. Αποστολόπουλου για την ανθρωπιστική του δράση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είχε ουσιωδώς ολοκληρωθεί, τυχόν ανάκληση της από τον ΥΠΕΞ έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία. Ο έλεγχος της νομιμότητας της αιτιολογίας -πολύ περισσότερο τυχόν έλλειψη της- εντάσσεται στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας που ασκεί συνταγματικά ο Πρόεδρος στις προτάσεις που του υποβάλλονται από την Κυβέρνηση. Για την ανάκληση, όπως και για την πρόταση, άλλωστε, έπρεπε να υπάρχει και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας, που προεδρεύεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το τελευταίο μάλιστα φαίνεται ότι δεν έχει νόμιμη συγκρότηση από τον Ιούνιο του 2021, εφόσον δεν συμπεριλήφθηκαν, όπως προβλέπεται, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας.

Η ουσία του θέματος, βεβαίως, δεν είναι νομική αλλά βαθύτατα πολιτική, επισημαίνεται στην ερώτηση. Γιατί αποδείχθηκαν πρόσφορες οι πιέσεις που ασκήθηκαν για την ματαίωση της παρασημοφόρησης; Σε τι μετέβαλαν την αρχική απόφαση να τιμηθεί ένας διασώστης ψυχών; Δεν αποτελεί βαθύτατη προσβολή προς τους θεσμούς όλο αυτό το θλιβερό περιστατικό; ρωτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι επιπλέον ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για την ανάκληση της πρότασης παρασημοφόρησης και η σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας.

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

 

Θέμα: «Εξηγήσεις για την ανάκληση της παρασημοφόρησης του κ. Ι. Αποστολόπουλου».

 

Την 23η Ιουλίου 2021 ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι, με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος θα απένειμε, μεταξύ άλλων τιμωμένων, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, κατά την ανακοίνωση, στον «Ιάσωνα Αποστολόπουλο, Διασώστη, Συντονιστή επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές».

Αργότερα την ίδια ημέρα σε ανάρτηση του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μπογδάνος προανήγγειλε, επί λέξει, ότι «ο κος Ιάσωνας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στη γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.»Κατόπιν της ανακοίνωσης αυτής του κυρίου βουλευτή, εν είδει εκπροσώπου της Προεδρίας,  ο κ. Αποστολόπουλος με δική του ανάρτηση γνωστοποίησε ότι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας δέχθηκε τηλεφώνημα από το Υπουργείο Εξωτερικών που του ανακοίνωσε ότι «με τα νέα δεδομένα» δεν στοιχειοθετείται υπόθεση παρασημοφόρησης.

Από την ανακοίνωση της Προεδρίας προκύπτει ότι η διαδικασία για την παρασημοφόρηση του κ. Αποστολόπουλου για την ανθρωπιστική του δράση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είχε ουσιωδώς ολοκληρωθεί και εκκρεμούσε μόνον η δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στο πλαίσιο αυτό, τυχόν ανάκληση της πρότασης παρασημοφόρησης από τον ΥΠΕΞ μόνον με ειδική αιτιολογία θα ήταν δυνατή, η οποία θα ήταν μάλιστα  ελεγκτέα στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας που υποχρεώνεται να ασκεί ο Πρόεδρος στις προτάσεις που του υποβάλλονται από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα δε με το άρθρ. 6 του Ν. 106/1975 «Περί Ταγμάτων Αριστείας», όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.3 άρθρ.Ν.2993/2002, πριν από την υποβολή της πρότασης του ΥΠΕΞ, συνεπώς και της ανάκλησης της, προηγείται γνώμη του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας, που προεδρεύεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Μάλιστα, το εν λόγω Συμβούλιο φαίνεται να μην έχει νόμιμη συγκρότηση, μετά την ανασυγκρότηση του της 17-6-2021, εφόσον δεν συμμετέχουν σε αυτό, όπως ρητά προβλέπεται, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας, ενώ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ορισθεί ως τακτικό μέλος, αντί για εισηγητής χωρίς δικαίωμα ψήφου, όπως ορίζει ο νόμος. Τόσο η ύπαρξη γνώμης όσο και η καλή συγκρότηση του Συμβουλίου είναι στοιχεία της νομιμότητας της πράξης, επί των οποίων  ασκείται έλεγχος.

Η ουσία του θέματος, βεβαίως, δεν είναι νομική αλλά βαθύτατα πολιτική. Ασκήθηκαν πιέσεις, από ποιούς, από πόσο ψηλά και προς ποιά κατεύθυνση, για την ματαίωση της παρασημοφόρησης, που, προφανώς, θα γινόταν για την ανθρωπιστική δράση του τιμώμενου και όχι για τις πολιτικές του ιδέες; Γιατί αποδείχθηκαν πρόσφορες οι πιέσεις αυτές; Σε τι μετέβαλαν την αρχική απόφαση για την παρασημοφόρηση; Δεν αποτελεί βαθύτατη προσβολή προς τους θεσμούς όλο αυτό το θλιβερό περιστατικό;

 

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

 

  1. Για ποιο λόγο ανακλήθηκε η πρόταση για την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλο;

 

  1. Να κατατεθούν στη Βουλή, βάσει του άρθρου 133 του Κανονισμού, η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για την ανάκληση της πρότασης παρασημοφόρησης και η σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας.

 

Share.