L’HUMANITE «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ»

0

L’HUMANITE «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ»

Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου στο δφο Thomas Lamahieu στην οποία εξηγούνται τα εμπόδια που αντιμετώπισε η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση αλλά και η πρόκληση της δημοκρατικής και αριστερής εφαρμογής της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.

Ερώτηση: Μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει είσθε ακόμη σε θέση να εφαρμόσετε τις πολιτικές που θέλετε;

Κατρούγκαλος: Αυτό είναι το σημερινό διακύβευμα. Η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη από πριν χωρίς αμφιβολία γιατί έχουμε νέους περιορισμούς που εκπορεύονται από το μνημόνιο. Αλλά θα πρέπει να δούμε ότι η διατύπωση της συμφωνίας προσφέρει κάποια περιθώρια διαπραγμάτευσης στη φάση της εφαρμογής της. Κρίνω ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι πεδίο μάχης όπως ήταν και η διαπραγμάτευση. Παραδείγματος χάριν έχω στην αρμοδιότητά μου τα μεγάλα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων και της προστασίας των εργαζομένων και η υποχρέωση που έχουμε είναι να νομοθετήσουμε ώστε στην Ελλάδα να εφαρμοστούν οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Για μας οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» είναι εκείνες που πηγάζουν από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Αυτό δεν είναι κάτι επαναστατικό αλλά σε κάθε περίπτωση σημαίνει ότι θα βασιστούμε στον κοινωνικό διάλογο, στις συλλογικές συμβάσεις κτλ. Για τους θεσμούς, τουλάχιστον για το ΔΝΤ οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» απηχούν το νόμο Μακρόν στη Γαλλία.

Υπό αυτές τις συνθήκες η δική μας στρατηγική είναι να αναδείξουμε την ευρωπαϊκή διάσταση του σημερινού διακυβεύματος στην Ελλάδα. Ζητάμε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο να συμμετάσχει στην εφαρμογή του μνημονίου. Στο δικό μου πεδίο ζήτησα από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για την απασχόληση και τις συντάξεις.

Ερώτηση: Τι περιμένετε από αυτήν την παρακολούθηση του Ευρωκοινοβουλίου;

Κατρούγκαλος: Το όλο εγχείρημα έχει ενδιαφέρον για πολλούς λόγους: από τη μια για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις και από την άλλη για να δείξουμε, όπως πιστεύω, ότι η Ελλάδα είναι στην ουσία το εργαστήριο του μέλλοντος της Ευρώπης. Εάν οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», σε ότι αφορά την απασχόληση, είναι αυτές που επιβάλλουν την κοινωνική απορρύθμιση αυτό δεν θα σταματήσει μόνο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα είναι η σειρά της Γαλλίας, της Γερμανίας και των άλλων χωρών…Το να πετύχουμε να εξουδετερώσουμε τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που υπάρχουν στο μνημόνιο, όπως σκοπεύουμε να κάνουμε, θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: τον εξευρωπαϊσμό των διαπραγματεύσεων και το ίδιο το κοινωνικό κίνημα στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Μιλάτε για αδρανοποίηση των νεοφιλελεύθερων μέτρων της συμφωνίας, δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων;

Κατρούγκαλος: Υποτιμήσαμε την βούληση των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ε.Ε., που ήταν έτοιμοι ακόμη και να καταστρέψουν ολοσχερώς την ελληνική οικονομία προκειμένου να πετύχουν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Με άλλα λόγια υποτιμήσαμε το επίπεδο της δημοκρατίας που υπάρχει σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Αντίθετα σε εθνικό επίπεδο η δημοκρατία λειτούργησε. Κάναμε το δημοψήφισμα, είδαμε ποια ήταν η λαϊκή βούληση. Παρ’ όλα αυτά ο ΠΘ βρέθηκε μπροστά σε ένα ακατόρθωτο δίλημμα, μπροστά σε μια τρομερή εναλλακτική. Υπήρχε ο κίνδυνος της ολικής καταστροφής της πραγματικής οικονομίας με το κλείσιμο των τραπεζών για απεριόριστο χρόνο. Αυτό συνιστούσε χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα. Η ΕΚΤ αποφάσισε να επιβάλει ασφυξία περιορίζοντας την πρόσβαση σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και αυτό ήταν ένα πολιτικό όπλο εναντίον μας. Αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία.

Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αριστερή πολιτική. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, αυτό είναι βέβαιο. Η άλλη δυνατότητα είναι να σταματήσουμε να κυβερνάμε και να δώσουμε την εξουσία στο παλιό πολιτικό σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Από αυτή την άποψη πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν είναι μόνο το πρόβλημα των σχέσεών μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί στην Ελλάδα έχουμε επίσης το πρόβλημα εκδημοκρατισμού και της καταπολέμησης της ντόπιας ολιγαρχίας.

Εγώ πιστεύω ότι θα ήταν ακατανόητο να παραχωρήσουμε την εξουσία στα πολιτικά κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε μια αριστερή πολιτική ακόμα και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ερώτηση: Ποιο πρόγραμμα θα υπερασπιστείτε σε αυτή την προεκλογική καμπάνια;

Κατρούγκαλος: Έχουμε τη βούληση να αγωνιστούμε ενάντια στην ολιγαρχία και τη φοροδιαφυγή. Εμείς πρέπει να το κάνουμε αυτό! Δεν θα είναι εύκολο γιατί οι εφορίες δεν έχουν επαρκές προσωπικό. Είναι όμως ένα σημείο στο οποίο είμαστε σύμφωνοι με τους θεσμούς. Και οι θεσμοί θέλουν να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Για μας ο στόχος είναι να πετύχουμε την κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

Ερώτηση: Σε ότι όμως αφορά τα μέτρα αναδιανομής οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εναντιώνονται στις προτάσεις σας.

Κατρούγκαλος: Αυτό είναι αληθές, πάντοτε ήταν πολύ εχθρικοί σε ότι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή των φορολογικών βαρών. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα ήταν όταν προτείναμε έναν ειδικό φόρο για τους πολίτες που έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από τις 500.000 ευρώ.

Ερώτηση: Με τη συμφωνία ή παρά την συμφωνία, η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να ανορθωθεί;

Κατρούγκαλος: Η οικονομία παραμένει πολύ εύθραυστη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε τα διάφορα υφεσιακά στοιχεία που περιέχει το μνημόνιο. Αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τη χρηματοδότηση που μας έχουν υποσχεθεί ύψους 35 δις αλλά και τη δική μας δυνατότητα να εφαρμόσουμε τα υπόλοιπα στοιχεία της πολιτικής μας. Είναι μέγα διακύβευμα και δεν το έχουμε κερδίσει ακόμη, αλλά τίποτε δεν έχει χαθεί προς το παρόν.

Ερώτηση: Στην ευρωπαϊκή αριστερά, που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τη μάχη σας ενάντια στη λιτότητα, επικρατεί κατά κάποιο τρόπο σύγχυση μετά το τείχος το οποίο αντιμετωπίσατε. Ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε στην ευρωπαϊκή αριστερά;

Κατρούγκαλος: Η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική. Είναι επίσης θετικό να θεωρείται ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα αφορούν όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να διολισθαίνουμε στην απογοήτευση ή τη σύγχυση. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να κατανοούμε το πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση. Εάν καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές, όπως ελπίζω, θα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Share.