O ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στη Σαγκάη

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στη Σαγκάη – Συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και κορυφαίες κινεζικές επιχειρήσεις (Σαγκάη 05-07/11/2028).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Πρώτη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας, που πραγματοποιείται στη Σαγκάη και με την οποία επιχειρείται να σηματοδοτηθεί συμβολικά και ουσιαστικά περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής εσωτερικής αγοράς. Την έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 3.600 επιχειρήσεις από 172 χώρες, άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Κίνας κ. Xi Jinping, παρουσία πολλών αρχηγών κυβερνήσεων, όπως οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας και πολλών αφρικανικών και ασιατικών κρατών.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ της Έκθεσης ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε στο Παγκόσμιο συνέδριο για την Ναυτιλία που διοργάνωσε η Cosco, παρουσία και του προέδρου της εταιρείας κ. Xu Lirong, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς μετεξελίσσεται σε κεντρική πύλη για το ευρω-ασιατικό εμπόριο, ενισχύοντας τόσο τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών της Κίνας κ. He Jianzhong. Στη συνάντηση συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των μεταφορών, με επίκεντρο τον ΟΛΠ, ο τουρισμός, καθώς και το σημαντικό ζήτημα της διεύρυνσης της αεροπορικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κίνας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο ναυπηγοκατασκευαστικό τομέα, δεδομένου ότι στα κινεζικά ναυπηγεία κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των ελληνόκτητων πλοίων, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην συμπερίληψη ελληνικών εταιρειών στον κατάλογο κατασκευαστών τροφοδοσίας υλικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε στη συνέχεια με την ηγεσία σειράς μεγάλων κινεζικών εταιρειών. Ειδικότερα, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Shu Yinbiao και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της State Grid Corporation of China, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού και η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας στον κόσμο, με 1,1 δισεκατομμύριο πελάτες και 928.000 εργαζομένους. Η State Grid έχει πρόσφατα αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και σε πρωταγωνιστή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρότεινε περαιτέρω συνέργειες με την κινεζική πλευρά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της εταιρείας Huawei (υπεύθυνο για την Ευρώπη) κ. Victor Zhang και συζήτησαν θέματα που αφορούν τις επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα καθώς και προτάσεις για τη διεύρυνση της συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) κ. Huiman Yi και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Η ICBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με την αξία των περιουσιακών της στοιχείων να ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε το όλο πλέγμα των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα υποκαταστήματος στην Αθήνα.

Επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Fosun k. XU Xiangliang και στελέχη της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Fosun έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η υγεία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Είχε, τέλος, συναντήσεις και με εκπροσώπους άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως με τον πρώτο αντιπρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ZTE κ. Xiao Ming, αλλά και εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων και real estate που έχουν επενδύσει ή σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

O κ. Κατρούγκαλος σε όλες τις συναντήσεις τόνισε το στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας των δύο χωρών. Παρουσίασε επίσης το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωπολιτική της θέση ως φυσική γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, η σημαντική της βιοποικιλότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας και ποιότητας, αλλά, πάνω απ’ όλα, το καταρτισμένο και μορφωμένο εργατικό της δυναμικό. Η Ελλάδα αναπτύσσει σταθερά μια εξωστρεφή οικονομία, βασισμένη στην αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε ειδικότερα στο ιδιαίτερα ευνοϊκό νέο επενδυτικό περιβάλλον, καθώς η χώρα μας βγήκε οριστικά από την κρίση, με ανταγωνιστικότερη και ελκυστικότερη την οικονομία της. Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί να καταστεί κύρια πύλη για την είσοδο κινεζικών αγαθών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών έδωσε διάλεξη με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» στο Πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης.

 

O ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στη Σαγκάη – Συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και κορυφαίες κινεζικές επιχειρήσεις

Share.